Salderen stopt: wat betekent dit?
Publicatiedatum: 24 maart 2025
De salderingsregeling stopt per 1 januari 2027, zonder vervangende regeling. Je krijgt dan minder voor de stroom die je teruggeeft aan het elektriciteitsnet. Wat betekent dit voor jouw zonnepanelen? En is een thuisbatterij of dynamisch energiecontract dan een slimme keuze?
Wat is de salderingsregeling?
Zonnepanelen wekken vaak meer stroom op dan je verbruikt. Stroom die je niet gebruikt, geef je terug aan het elektriciteitsnet. Daar betaalt je energieleverancier je voor. Je krijgt voor stroom hetzelfde terug als je ervoor betaalt. Je streept wat je verbruikt dus weg tegen de stroom die je levert. Dit heet salderen; de salderingsregeling.
Vanaf 2027 stopt deze regeling. Je krijgt dan alleen nog een kleine vergoeding voor stroom die je niet zelf gebruikt. Er zijn ook nog kosten voor het terugleveren van stroom. Dit maakt het extra belangrijk om zoveel mogelijk zonnestroom direct in huis te gebruiken. Zet bijvoorbeeld wasmachines, drogers en vaatwassers overdag aan. Zo verlaag je je energiekosten en maak je slim gebruik van je zonne-energie.
Is een thuisbatterij dé oplossing?
Een thuisbatterij (of thuisaccu) slaat de stroom op die overdag door zonnepanelen wordt opgewekt. Deze stroom kun je dan ’s avonds gebruiken. Als de saldering stopt, kan dit helpen om meer van je eigen opgewekte stroom te gebruiken. Zo houd je je energierekening laag. Op dit moment zijn thuisbatterijen best prijzig. Maar de technologie voor thuisbatterijen ontwikkelt zich snel. Waarschijnlijk zullen de prijzen in de toekomst dalen.
Is de thuisbatterij echt interessant? Dit hangt af van:
- Je stroomgebruik
- Het bedrag dat energieleveranciers betalen voor teruggeleverde stroom
- Hoogte van de terugleverkosten
- Je energiecontract
Het belang van jouw energiecontract
Een energiecontract is een overeenkomst tussen jou en een energieleverancier over de levering van stroom en gas. In het contract staat hoeveel je betaalt, hoe lang de prijs vaststaat en onder welke voorwaarden je energie ontvangt. Er zijn drie soorten energiecontracten: vast, variabel en dynamisch.
- Vast contract: Je betaalt een vaste prijs voor stroom en gas, meestal voor 1, 2 of 3 jaar. Je hebt zekerheid over de kosten, maar profiteert niet als de energieprijs daalt.
- Variabel contract: De prijs verandert meestal elke 3 of 6 maanden. Soms betaal je meer, soms minder, afhankelijk van de marktprijs.
- Dynamisch contract: De prijs wisselt per uur (stroom) en per dag (gas), afhankelijk van vraag en aanbod. Je kunt besparen door stroom te gebruiken als de prijs laag is. Hier is goed inzicht in je stroomverbruik een noodzaak.
Slim omgaan met je energie
- Heb je al zonnepanelen? Dan profiteer je nog van salderen. Maar het is slim om alvast je verbruik te verschuiven naar de momenten waarop je panelen stroom opwekken. Zo ben je voorbereid op het einde van de regeling;
- Overweeg je een thuisbatterij? Reken goed uit of het financieel aantrekkelijk is in jouw situatie. Geen enkele situatie is het hetzelfde. Wil je advies hierover? Neem contact met ons op;
- Denk je aan een dynamisch contract? Dan heb je vooral voordeel als je flexibel om kunt gaan met je energieverbruik en goed inzicht hebt.
Wil je meer weten? Lees meer over zonnepanelen en thuisbatterijen.