Spouwmuurisolatie: de voordelen

Spouwmuurisolatie is veel in het nieuws. Wat is dit en waar moet je rekening mee houden? We leggen het je uit.

Spouwmuurisolatie is een simpele en goede manier om je huis te isoleren. Niet alle huizen hebben al goede spouwmuurisolatie. Door de hoge energiekosten kozen veel mensen voor deze isolatie. Je hebt er direct voordeel van!

De voordelen van spouwmuurisolatie:

  • Direct comfort in je woning
  • Lagere energierekening
  • Redelijk goedkope investering en snelle terugverdientijd
  • Meestal binnen één dag geregeld
  • Er is subsidie

Wat is een spouwmuur?

Een spouw bestaat uit 2 muren met daartussen een open ruimte. De open ruimte noemen we de spouw. De spouw houdt vocht buiten en houdt warmte binnen vast. Vanaf 1920 werden de meeste huizen gebouwd met een spouwmuur. In het begin nog zonder extra isolatie. Vanaf 1975 werd isolatiemateriaal gebruikt voor de spouwmuur. De kwaliteit van de isolatie werd steeds beter.

Is spouwmuurisolatie een oplossing voor mijn huis?

Dit hangt af van het bouwjaar van je huis. Voor alle huizen gebouwd tussen 1920 en 1991 kan spouwmuurisolatie een goede oplossing zijn. Huizen gebouwd voor die tijd hadden meestal geen spouwmuur en vanaf 1991 zijn de spouwmuren genoeg geïsoleerd.

Zoek eerst uit of een vorige bewoner de spouw al heeft geïsoleerd. Dit herken je bijvoorbeeld aan boorgaten in de voegen van de gevel. Vaak staat het ook in de informatie bij de koop van je huis. Een specialist kan de kwaliteit van de isolatie controleren met bijvoorbeeld een warmtescan. Op deze scan zie je waar de spouwmuur genoeg geïsoleerd is en waar nog warmte weglekt.

Natuurvriendelijk isoleren

Bij het isoleren van je spouwmuur of dak kunnen dieren worden gedood. Zoals huismussen, gierzwaluwen of vleermuizen. Wist je dat dit door de Wet natuurbescherming verboden is? Met natuurvriendelijk isoleren voorkom je dit. De dieren kunnen dan wegvliegen voordat wordt geïsoleerd en ze krijgen vervangende verblijfplaatsen.

Meer informatie