Hoe wordt spouwmuurisolatie uitgevoerd?

Wist je dat spouwmuurisolatie naast een aangenaam comfort ook zorgt voor een flinke verlaging van de energierekening? Ben je geïnteresseerd in spouwmuurisolatie en benieuwd hoe het werkt? Wij nemen je mee in het proces. 

Niet ieder huis is geschikt voor spouwmuurisolatie. Of spouwmuurisolatie een oplossing is hangt af van het bouwjaar van je huis. Huizen die na 1920 gebouwd zijn hebben meestal spouwmuren.

Controleren van de spouw

Eerst is het controleren van de spouw belangrijk om mogelijke problemen in de toekomst te voorkomen. Er moet een minimale spouwruimte zijn om te kunnen isoleren van ongeveer 3 à 4 centimeter. Dit is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Ook kunnen er oude isolatieresten in de spouw zitten. Om een ​​goede isolatie te garanderen en vochtproblemen te voorkomen, is het belangrijk om oude resten te verwijderen.

Tijdens de controle wordt er ook gekeken naar de mogelijke aanwezigheid van vleermuizen en andere (beschermde) diersoorten. Het controleren van de spouw op vervuiling, resten en/of dieren kan worden uitgevoerd door gespecialiseerde bedrijven in jouw buurt.

Het isoleren van de muren

Nu is het tijd om de spouw te vullen. Er worden gaatjes in een vast patroon in de voegen van de muur geboord. Zo kan er op iedere plek in de spouw isolatiemateriaal aangebracht worden. Als het  nodig is worden er eerst speciale woning scheidende borstels (spouwborstels) in de spouw geplaatst, zodat het isolatiemateriaal niet weglekt naar de buren. Als het isolatiemateriaal is aangebracht, worden de gaten weer dichtgemaakt. Binnen een dag is je gevel geïsoleerd en kun je genieten van extra comfort in je woning.

Meer informatie

Ben je benieuwd of spouwmuurisolatie iets is voor jouw woning of wil je meer informatie? Lees hier verder.