De subsidie voor het verduurzamen van je huis verandert in 2023!

Vanaf 2023 is de landelijke subsidie om je huis te verduurzamen voor meer mensen bereikbaar. Woon je in je eigen koophuis, dan kun je gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). We hebben voor je op een rijtje gezet wat er is veranderd.

Subsidie voor 1 isolatiemaatregel
In 2023 kun je ook subsidie aanvragen als je één isolatiemaatregel hebt genomen. Deze maatregel moet je wel hebben genomen na 1 april 2022. Je krijgt dan ongeveer 15% van de isolatiekosten aan subsidie. Neem je binnen 24 maanden een 2e (of meer) maatregelen? Dan wordt het subsidiebedrag voor de eerste isolatiemaatregel verdubbeld tot ongeveer 30% van de isolatiekosten. Deze percentages zijn slechts een inschatting.

Andere berekening van glas
Vanaf 1 januari 2023 geldt voor de berekening van de glasoppervlakte de zogenoemde ‘binnenwerkse maat’. Dit betekent dat je van binnenuit de totale oppervlakte van kozijn en glas bij elkaar optelt. Je kozijn telt vanaf 2023 dus mee voor het subsidiebedrag per m2. De wijziging geldt voor glasisolatie met een installatiedatum vanaf 1 januari 2023.

Elektrische kookvoorziening
Huiseigenaren kunnen vanaf 2023 subsidie aanvragen voor een elektrische kookvoorziening. Dat is een vast subsidiebedrag van €400,-. De elektrische kookvoorziening geldt niet als 2e maatregel. Installeer je bijvoorbeeld een kookvoorziening nadat je glasisolatie hebt laten aanbrengen, dan blijft voor de glasisolatie het lagere subsidiebedrag gelden.

Meer tijd voor het aanvragen van subsidie
Vanaf 2023 heb je als woningeigenaar maar liefst 24 maanden de tijd om je subsidieaanvraag te doen nadat je de maatregel hebt laten uitvoeren. Deze termijn geldt alleen voor maatregelen die je vanaf 1 januari 2022 hebt genomen.

Subsidie aanvragen / meer informatie
Het aanvraagsysteem van de ISDE met de doorgevoerde wijzigingen gaat open op 24 januari 2023. Vanaf dan kan de vernieuwde subsidie worden aangevraagd. Ga naar de ISDE subsidie voor het aanvragen van de subsidie en alle belangrijke informatie over de regeling. De subsidie is beschikbaar tot 2030.