Expeditie Warmte

Utrecht loopt warm voor een toekomst zonder aardgas

Nederland wil in de toekomst geen gebruik meer maken van aardgas. Dat is beter voor het milieu. Mooi, maar hoe zorgen we dan straks voor een lekker warm huis? Bewoners van Utrechtse buurten gingen op zoek naar een oplossing met nieuwe vormen van warmte uit hun eigen buurt. Samen met bedrijven en de gemeente.

Nieuwe warmte: van rivier tot riool

Huizen kun je onder andere verwarmen met water dat al een beetje warm is. In de zomer is bijvoorbeeld het water van het Merwedekanaal lekker warm. Als we de warmte daaruit halen en bewaren, kunnen we die warmte in de winter weer gebruiken. Ook kunnen we warmte halen uit bijvoorbeeld het riool en uit de grond.

Deze nieuwe warmte is wel een stuk minder warm dan het verwarmde water uit een cv-ketel of van stadsverwarming. Dat betekent dat je de warmte nog verder moet opwarmen tot een fijne temperatuur. Dat kan bijvoorbeeld met een centrale warmtepomp die water warmer maakt en via een warmtenet naar de huizen brengt. Of met een eigen warmtepomp voor elk huis.

Expeditie warmte

In het najaar van 2020 is de gemeente Utrecht in verschillende buurten gestart met ‘Expeditie Warmte’. Groepjes bewoners gingen met bedrijven en gemeente op zoek naar warmte in de buurt, zoals warmte uit rivieren, kanalen of het riool, warmte uit de bodem of restwarmte van een lokaal bedrijf. Samen hebben ze gekeken hoe ze hun huizen in de toekomst het beste met deze nieuwe vormen van warmte kunnen verwarmen. En bijvoorbeeld ook hoe je het voor iedereen betaalbaar houdt. Verwarmen zonder aardgas klinkt goed, maar iedereen moet wel mee kunnen doen!

Warmte-wedstrijd

De vijf teams werkten plannen uit, die door een jury werden beoordeeld. Voor de beste plannen was er een geldprijs. Met het geld dat je als buurt kon winnen, kon je de volgende stap zetten naar verwarmen zonder gas.

Lot van Hooijdonk heet deelnemers online welkom

Goede ideeën

Al dat zoeken, denken en overleggen heeft veel opgeleverd. Zo zijn er nu goede ideeën over de techniek waarmee de huizen verwarmd kunnen worden. En ook over hoe de huizen verder geïsoleerd moeten worden. En er is heel goed nagedacht over wat er geregeld moet worden. Waar haal je de warmte vandaan? Hoe betaal je de overstap? Wie neemt de beslissingen? Wat doet de gemeente?

Whitepaper Expeditie Warmte

Met de ideeën van bewoners, bedrijven en gemeente gaan we nu verder. Op zoek naar de beste oplossing voor verwarmen zonder gas. Ook in jouw buurt. Benieuwd naar wat we geleerd hebben? Wil je meer weten over de ervaringen én de teams die meededen aan Expeditie Warmte? Vraag dan de whitepaper Expeditie Warmte aan.

De vijf bewonersintiatieven op de kaart van Utrecht

Nieuwsarchief Expeditie Warmte
Vijf teams starten Expeditie Warmte in Utrecht | Gemeente Utrecht
Tussenstand Expeditie Warmte | Gemeente Utrecht
Teams Expeditie Warmte stellen zich voor | Gemeente Utrecht
Team uit Oog in Al wint Expeditie Warmte | Gemeente Utrecht