Expeditie Warmte

Bewonersinitiatieven uit Lunetten, Oog in Al, Tolsteeg/Oud-Hoograven, Tuindorp en de Zeeheldenbuurt verkenden van oktober 2020 tot maart 2021 samen met bedrijven hoe zij huizen in hun buurtje of voor hun VvE kunnen verwarmen zonder aardgas. Dit deden ze tijdens de Expeditie warmte: op zoek naar warmte in de buurt, zoals warmte uit rivieren, kanalen of het riool, warmte uit de bodem of restwarmte van een lokaal bedrijf.

 

Lage temperatuur

In Utrecht verwarmen nu nog veel mensen hun huis met aardgas. Dat gaat veranderen. In het klimaatakkoord is afgesproken dat Nederland in 2050 volledig CO2-neutraal moet zijn. Voor de hand liggende aardgasvrije alternatieven zijn elektrisch verwarmen of verwarmen met water op hoge temperatuur. Utrecht heeft niet oneindig veel warmte op hoge temperatuur, maar wel veel potentiële bronnen met warmte van een lage temperatuur, zoals warmte uit water van kanalen of het riool, de bodem of restwarmte van een bedrijf.

 

Expeditie warmte

In een overzichtelijk leertraject van een aantal werkateliers gingen vijf teams – steeds een bewonersinitiatief plus een bedrijf  – samen aan de slag om te ontdekken wat haalbaar en betaalbaar is voor hun eigen buurtje of VvE. De teams werkten een eerste conceptplan uit voor onder meer de zeggenschap, de techniek en het organiseren van draagvlak.

Donderdag 11 maart 2021 presentererden de teams het uitgewerkte conceptplan voor een eigen buurtwarmtenet op basis van lokale warmtebronnen. Het plan van Oog voor Warmte kwam als winnaar uit de bus.

 

Deelnemende teams

Eind oktober 2020 zijn vijf teams gestart aan de Expeditie Warmte. Elk team werkte aan een conceptplan voor hun eigen buurt of VvE.

De vijf bewonersintiatieven op de kaart van Utrecht

Meer informatie

Deze website actualiseren wij met de laatste stand van zaken. Ook plaatsen wij regelmatig een nieuwsbericht op www.jouwhuisslimmer.nl/utrecht. Wilt u per mail op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws en de geleerde lessen? Laat dan in het grijze blokje uw mailadres achter.

Vragen kunt u stellen via [email protected].

Expeditie warmte

Meld je hier aan om op de hoogte gehouden te worden van Expeditie warmte