Een warmtepomp in Utrecht

Op deze pagina leest u alles over de mogelijkheden voor het kopen en installeren van een warmtepomp in Utrecht.

Een warmtepomp zorgt voor de verwarming van uw woning. Er bestaan verschillende soorten warmtepompen, want niet ieder type is geschikt voor iedere woning. Zo is deze installatie bij woningen met stadsverwarming niet altijd gunstig en mogelijk. Wilt u toch een warmtepomp kopen? Dan moet u, afhankelijk van de wijk waar u woont of het type huis dat u heeft, rekening houden met een aantal zaken. In de tabel hieronder leest u welke oplossing wij adviseren, passend bij de situatie.

 

Situatie Advies Toelichting
U heeft stadsverwarming of u woont in Overvecht-Noord U bent al van het gas af of u krijgt binnenkort een aanbod voor collectieve warmte (stadsverwarming/een warmtenet). U hoeft dus geen warmtepomp te kopen. Mocht u toch een warmtepomp willen kopen kies dan voor een all electric warmtepomp. De volledige warmtepomp (all-electric) verwarmt in z’n eentje het huis, ook als het streng vriest. Het is dan wel een voorwaarde dat uw huis goed geïsoleerd is. Een all electric warmtepomp kan daarnaast warm tapwater bereiden.

Een hybride warmtepomp raden wij af, want deze werkt altijd samen met een CV-ketel (waar gas voor nodig is). U kunt meer over de typen warmtepompen lezen op deze handige site van Milieu Centraal.

Blok 1 (Dichterswijk; Egelantierstraat, Mariëndaalstraat e.o.; Elinkwijk en omgeving; Geuzenwijk; Huizingalaan, K. Doormanlaan en omgeving Kanaleneiland-Zuid; Neckardreef en omgeving; Ondiep; Oog in Al; Oud Hoograven-Noord;
Oud Hoograven-Zuid; Oudwijk; Rivierenwijk; Staatsliedenbuurt; Sterrenwijk; Taag- en Rubicondreef en omgeving; Tigrisdreef en omgeving; Vechtzoom-noord, Klopvaart; Vechtzoom-zuid; Wilhelminapark en omgeving; Wittevrouwen; Wolga- en Donaudreef en omgeving; Zambesidreef en omgeving; Zamenhofdreef en omgeving) EN u heeft nu geen stadsverwarming.
Uw wijk krijgt mogelijk een aanbod voor collectieve warmte (stadsverwarming/een warmtenet). U hoeft dan niet per se een warmtepomp te kopen om van het gas af te gaan. U zou op dit aanbod kunnen wachten. Omdat het nog niet duidelijk is welke warmteoplossing in uw wijk gekozen gaat worden, kunt u op dit moment zowel een hybride als all-electric warmtepomp te kopen. U hoeft dit niet meteen te doen. U kunt ook op het aanbod wachten (zie kolom 2).

Let op: Een hybride warmtepomp werkt in combinatie met uw cv-ketel. U wordt dus niet aardgasloos. Aangezien uw wijk gepland staat om de komende jaren van het aardgas af te gaan kan het zijn dat u de hybride warmtepomp niet volledig terugverdiend. Als alternatief kunt u wachten op een collectief alternatief (mogelijk een warmtenet) of kiezen voor een individuele aardgasloze oplossing zoals een elektrische warmtepomp. In onze buurtaanpak aardgasvrij zullen wij hier ook aandacht aan besteden.”

U woont in een andere wijk dan Overvecht Noord, Blok 1 (zie boven) en heeft geen stadsverwarming.
Utrecht gaat in verschillende ‘blokken’ van het gas af. Wilt u weten in welk blok uw buurt valt? Kijk dan op deze interactieve kaart.
Zowel een hybride warmtepomp of een all-electric pomp zijn mogelijk, mits uw woning voldoende geïsoleerd is. U kunt meer over deze typen warmtepompen lezen op deze handige site van Milieu Centraal.


Regels en vergunningen

Op de website van de gemeente Utrecht kunt u informatie vinden over de regels en voorwaarden voor het plaatsen van een warmtepomp.