Vraag meteen aan: energieadvies aan huis óf online!

Praat met een adviseur over energiebesparende maatregelen die bij jouw huis en portemonnee passen. De gemeente betaalt mee aan het advies.

Wil je aan de slag met energie besparen, maar eerst weten wat het kost en waar je het beste kan beginnen? Maak je huis klaar voor de toekomst! Onze energieadviseurs helpen je verder om comfortabel en energiezuinig te wonen. Bij jou thuis of in een online videogesprek. Dit advies geldt ook voor een kleine VvE t/m 3 appartementen!

Wat doet een energieadviseur?

De adviseur kijkt naar de kenmerken van jouw eigen huis, je huishouden en vraagt naar je wensen. Na het (online) gesprek krijg je een adviesrapport over meer comfort, energiebesparende maatregelen die bij jouw huis passen, de kosten en mogelijkheden voor financiering. Bij het advies hoort ook een stappenplan om maatregelen in de beste volgorde uit te voeren. Wat je doet, bepaal je natuurlijk altijd zelf. Ben je lid van een kleine VvE (t/m 3 appartementen), bespreek dit dan ook met je (mede)eigenaren.

Onafhankelijk advies

Gemeente Utrecht werkt samen met vier onafhankelijke energieadviseurs die advies geven over je huis isoleren en verwarmen en energie opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Onafhankelijk wil zeggen dat deze adviseurs geen energiebesparende maatregelen verkopen. Dit zijn ook de adviseurs die voldoen aan de eisen om subsidie te krijgen. Met welke adviseur jij het liefste samenwerkt, kies je natuurlijk zelf:

Wat kost het?

Voor deskundig persoonlijk advies moet je wel betalen. Een advies kost tussen de €300,- en €395,-. Maar voer je een maatregel uit het advies uit? Dan betaalt de gemeente de kosten tot €300,- Hoe dat werkt, lees je bij ‘Energieadvies aan huis Gemeente Utrecht’ op onze pagina over subsidies en leningen.

Subsidie voor energielabel met energieadvies

Vanaf 2021 is het voor het opstellen van een energielabel nodig dat een energieadviseur je woning bezoekt. Daardoor zijn de kosten van een energielabel hoog. Je bent goedkoper uit als je een energielabel en energieadvies aanvraagt met subsidie van gemeente Utrecht. Doordat de energieadviseur maar één keer langs hoeft te komen, krijg je een goedkoper label. Bovendien krijg je subsidie op het advies. Daardoor ben je € 50 tot € 100 goedkoper uit dan als je alleen een energielabel afneemt. Lees meer over het energieadvies in combinatie met het energielabel.

Met een gerust hart je plannen uitvoeren

Heb je energieadvies gehad? Dan helpen de onafhankelijke adviseurs je ook met het uitvoeren van je plannen voor een duurzaam en energiezuinig huis. Trajectbegeleiding noemen we dat. Je krijgt dan stap voor stap praktische begeleiding bij het uitvoeren van je stappenplan. Van offertes aanvragen bij vakspecialisten tot de kwaliteit van het werk beoordelen en wegwijs worden in nieuwe apparatuur. Ook voor trajectbegeleiding is subsidie beschikbaar. Kijk bij ‘Trajectbegeleiding Gemeente Utrecht’ op onze onze pagina over subsidies en leningen.

Nog niet toe aan een advies, maar wil je al wel laagdrempelig in gesprek?   

Praat dan eens met een energiecoach of -ambassadeur. Dit is een bewoner/vrijwilliger die vrijblijvend met je kan meedenken over eenvoudige energiebesparende maatregelen. Dit in tegenstelling tot een energieadviseur, die professioneel is opgeleid en integraal advies geeft, ook over meer complexe maatregelen zoals een warmtepomp. Lees hier meer over de energie ambassadeurs/coaches en het aanvragen van een gesprek. 

Subsidie energieadvies Gemeente Utrecht

Bij een energieadvies aan huis kun je na uitvoering van een van de maatregelen uit het adviesrapport subsidie krijgen van gemeente Utrecht. Je kunt de waarde van het advies tot € 300 (ongeveer de waarde van het advies) van ons terugkrijgen.

Lees meer

Subsidie trajectbegeleiding Gemeente Utrecht

Heb je een energieadviseur ingeschakeld bij het duurzamer maken van je huis? Dan kun je subsidie krijgen voor (een deel van) de kosten voor trajectbegeleiding. Voor begeleiding om de maatregelen uit het advies uit te voeren en/of het opstellen van een Duurzaam Meerjarenplan.

Lees meer

Gemeente betaalt mee

Voer je een maatregel uit het energieadvies uit? Dan krijg je tot € 300 terug.

Je plannen uitvoeren

Lees meer over praktische hulp en subsidie bij het uitvoeren van maatregelen

Samen met je buren?

Samen met vier andere buren kun je de subsidie Samen Verduurzamen aanvragen, voor begeleiding van de verduurzamende maatregelen.