Chat with us, powered by LiveChat

Gemeente verdubbelt fonds duurzaamheidslening

Denk je aan isoleren, maar heb je het geld niet op de plank liggen? Gemeente Utrecht biedt een duurzaamheidslening aan, en verdubbelt nu dit fonds.

De gemeente verhoogt het fonds voor de duurzaamheidslening met 4 miljoen euro. Met deze gunstige lening bij de gemeente kun je als Utrechter energiebesparende maatregelen aan je huis betalen. 

Duurzaamheidslening: lenen tegen gunstige voorwaarden
Nu de energieprijzen hard stijgen, wordt het nog belangrijker om je huis energiezuinig te maken. Het is voor veel mensen zelfs nodig om de energierekening nog enigszins betaalbaar te houden. De gemeente helpt inwoners van Utrecht met informatie, subsidie voor advies en begeleiding en inkoopacties om energie te besparen, en heeft onlangs extra maatregelen aangekondigd om inwoners meer hulp te bieden in de huidige energie- en koopkrachtcrisis. Eén van de al lopende maatregelen is de duurzaamheidslening. De gemeente verdubbelt nu het fonds voor deze lening. Met deze regeling kunnen huiseigenaren in Utrecht tegen gunstige voorwaarden een lening afsluiten om energiebesparende maatregelen mee te betalen. Het rentetarief is lager dan bij alternatieve leningen, zoals de energiebespaarlening van het Rijk.

Verdubbeling van aanvragen
Sinds de start van de duurzaamheidslening in 2012 zijn er bijna 700 leningen verstrekt. De lening wordt steeds meer aangevraagd: het aantal aangevraagde leningen is dit jaar verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Bovendien zijn de geleende bedragen zo’n 30% hoger dan voorheen: gemiddeld € 11.700, – per aanvraag. Utrechter Robin werd door zijn buurman getipt over de lening: “We wilden graag extra zonnepanelen en een hybride warmtepomp plaatsen, en hebben daarvoor de lening aangevraagd. De lening heeft een hele gunstige rente van in ons geval 1,6%, en het mooiste is dat je hem ook tussentijds mag aflossen. Dat kan bij de meeste hypotheken niet. De panelen worden in oktober geplaatst, en de warmtepomp verwachten we volgend jaar.”

Meer Utrechters helpen met extra geld
Om te zorgen dat meer Utrechters gebruik kunnen maken van de duurzaamheidslening vult de gemeente het fonds aan met in totaal € 4 miljoen euro: eerst € 2 miljoen, en als dat op is opnieuw € 2 miljoen. Naar verwachting kunnen zo’n 300 à 350 huishoudens in Utrecht daarmee de komende twee jaar gebruikmaken van de lening. Wethouder Lot van Hooijdonk is blij met deze aanvulling: “We zien in Utrecht dat mensen vaak wel willen verduurzamen, maar het geld hiervoor zelf niet op de plank hebben liggen. Terwijl je woning verduurzamen juist nu zo belangrijk is om je energierekening te verlagen. Met het aanvullen van het fonds voor deze lening maken we het voor meer inwoners mogelijk om energiebesparende maatregelen te treffen. Denk aan het isoleren van de woning, HR++ glas of de aanschaf van zonnepanelen of een hybride warmtepomp. Dit soort investeringen betaalt zichzelf al heel snel terug.”

Lening aanvragen
Inwoners kunnen de duurzaamheidslening aanvragen via de website van de gemeente Utrecht. Voor mensen die geen geld kunnen lenen en voor mensen met een laag inkomen biedt het Rijk onder voorwaarden een renteloze lening aan. Deze lening is vanaf oktober beschikbaar via het Nationaal Warmtefonds.

Vraag lening aan