Elektrisch koken op inductie

Wonen zonder aardgas. Het komt eraan. Wacht je erop? Of zet je met een inductiekookplaat alvast zelf een mooie stap?

Met een inductiekookplaat heb je geen gas meer nodig om te koken. Een inductiekookplaat werkt namelijk op stroom, is zuinig en ook nog veiliger dan koken op gas. Ook koken met een stekker? We vertellen graag waar je dan aan moet denken.

Inductie gaat het winnen van een gaskookplaat

Met koken op gas verbruik je gemiddeld 37 m3 gas per jaar. Er is nu nog weinig verschil in CO2-uitstoot tussen een gaskookplaat en inductiekookplaat. Dat komt omdat de stroom voor een inductieplaat nu vooral nog van aardgas en steenkolen komt (grijze stroom). Maar de stroom wordt in de toekomst groener en goedkoper.

Slim! Ik doe het

Overweeg je een elektrische kookplaat? Bekijk in ons duurzame voorbeeldhuis hoe inductie werkt, en waar je aan moet denken als je overstapt naar inductie.

Maak een afspraak

De voordelen van koken op inductie

Inductie lijkt op koken op gas, je kunt de temperatuur snel regelen. De inductieplaat zelf wordt niet heet en de plek waar de pan staat (kookzone) koelt snel af als je de pan eraf haalt. De kookzones reageren alleen als er een pan op staat. Zet je de kookplaat of een kookzone per ongeluk aan zonder pan, dan wordt hij dus niet heet. En er is geen vlam waaraan je je kunt branden. Er zijn bij inductie ook geen verbrandingsgassen. Dat maakt de lucht in de keuken schoner. Verder loop je met een inductieplaat niet het risico dat je het gas per ongeluk aan laat staan. En ook fijn: eten dat naast de pan belandt, brandt niet snel in. Een inductiekookplaat is heel makkelijk schoon te maken met een doekje met afwasmiddel. En hadden we al gezegd dat je er een mooie stap richting aardgasvrij wonen mee zet?

Pannen met dit symbool zijn geschikt voor inductie.

Koken met een stekker

Even testen hoeveel jij al weet over pannen, wokken en opwarmtijd.

Quiz

Zelf klussen in de meterkast? Laat je altijd goed adviseren

Laat je altijd goed adviseren door elektrotechnische vakmensen over wat er voor een inductiekookplaat allemaal precies nodig is in jouw huis. Kijk welke bedrijven in de buurt hierbij kunnen helpen.

Let op! Koken op inductie en een pacemaker

Heb je een pacemaker? Vraag dan aan de cardioloog of je op inductie mag koken. Andere vormen van elektrisch koken, zoals een keramische plaat geven een veel minder sterk elektromagnetisch veld en zijn een goed alternatief.

Bron: Milieu Centraal

Lees hoe Dora elektrisch kookt

Ook interessant voor jou

Warmtepomp

Kom kijken en ervaren hoe een warmtepomp werkt in ons duurzame huis, en stel al je vragen over aardgasvrij wonen.

Maak een afspraak

Zelf opwekken

Verdien aan de zon met zonnepanelen! Check of jouw huis geschikt is voor zonnepanelen met de Dakscan.

Doe de Dakscan