Chat with us, powered by LiveChat

Overvecht-Noord in 2030 aardgasvrij

Overvecht-Noord moet in 2030 aardgasvrij zijn. Het is een ingrijpend plan en een onderwerp dat bewoners bezighoudt. Een aantal woningeigenaren is verenigd in twee buurtinitiatieven: de Werkgroep Klopvaartbuurt Aardgasvrij en Nieuwe Energie Vechtzoom. Arjen Bezemer van Werkgroep Klopvaartbuurt vertelt er meer over.

 

We schrijven november 2017. Ruim 400 Overvechters komen naar twee bewonersbijeenkomsten die de gemeente heeft georganiseerd over de overstap naar aardgasvrij. Een buurtgenoot van Arjen Bezemer zegt een poosje later wakker te liggen van de zorgen over de betaalbaarheid. Ze wil een brief schrijven aan de wethouder en vraagt Arjen of hij daarmee wil helpen. “Toen ontstond het idee: misschien helpt het wel wanneer we veel handtekeningen van bewoners bij die brief verzamelen. Het werd inderdaad een petitie die we hebben aangeboden en daaruit is ons buurtinitiatief voortgekomen.”

 

Draagvlak

Ook Arjen maakte zich zorgen over zijn buurt. “We hadden net een erfpachtkwestie achter de rug die bewoners flink wat kostte en nu kregen we dit voor onze kiezen. We vroegen ons af wat deelnemen aan het project ons eigenlijk opleverde, we wilden er gewoon uit.”

Maar geleidelijk veranderde de afwerende houding. De buurt werd gevoeliger voor het argument van de duurzaamheid en het draagvlak nam toe. ‘De trein dendert door en dan kun je je maar beter organiseren,’ zei hij eerder tegen RTV Utrecht. “Aardgas is niet heel vies,” zegt hij nu. “Maar je stoot wel CO2 uit en op den duur raakt het op. Als we dan toch moeten overstappen, wil ik ook zeker weten dat de beste oplossing wordt gekozen. Daar maken we ons als buurtinitiatief nog steeds sterk voor.”

 

Serieus nemen

De relatie met de gemeente Utrecht veranderde. In de beginperiode na het bekend maken van de plannen stelde de gemeente de zaken volgens Arjen te simpel voor en was de communicatie ongelukkig. “Neem ons serieus, vertel gewoon open hoe alles in elkaar zit dan is het voor iedereen helder. Inmiddels ben ik over het algemeen positief over de samenwerking. Het beschikbare geld blijft lastig, dat levert nog weleens een spanningsveld op.”

Als voorbeeld noemt hij het onderzoek naar drie warmteoplossingen waarvan de uitkomst binnenkort bekend wordt. “We werken daarin samen met de gemeente, het is mooi dat we daarvoor de ruimte hebben gekregen. Maar het budget voor dat onderzoek vinden wij beperkt, misschien bestaan er wel duurzamer oplossingen dan straks uit het onderzoek komt.”

 

Buurtwarmtenet

Ook wanneer er een knoop wordt doorgehakt, vermoedelijk voor een buurtwarmtenet, is de rol van WKA nog niet uitgespeeld. “Een buurtwarmtenet klinkt goed, maar hoe exploiteer je dat? Met bewoners? De buurt is betrokken, maar voor velen is dat denk ik toch een brug te ver.”

En wanneer is hijzelf tevreden? “Wanneer het lukt tot een slimme keuze te komen die betaalbaar is én op langere termijn duurzaam. Vergeet niet dat je zo dertig jaar aan die keuze vastzit.”

Bron: Dreefnieuws september 2021