Vind je referentiewoning

En ontdek aan de hand van een voorbeeldhuis met welke logische stappen je je woning naar een (nog) beter isolatieniveau kunt brengen.

Om jou als woningeigenaar hulp te bieden bij het verduurzamen van je woning, is er informatie beschikbaar gemaakt over ruim 300 referentiewoningen. Een referentiewoning lijkt bouwkundig en wat isolatie en energieverbruik betreft op jouw huis. Met de informatie van de referentiewoning kun je bijvoorbeeld je plannen of ideeën voor verduurzaming van je eigen woning bespreken met een Energieadviseur of direct voorleggen aan een aannemer of installateur. De informatie van de referentiewoning geeft je als eigenaar meteen een idee hoe je aan de slag kunt gaan met het energiezuiniger maken van je huis

Hoe werkt het?
Hieronder zie je de kaart van Utrecht. Door in het invulvakje op deze kaart je postcode en huisnummer in te voeren, wordt een match gemaakt met een referentiewoning in Utrecht. De informatie van de referentiewoning geeft je op één overzichtspagina een beeld van het type huis, het bouwjaar, de bouwkundige kenmerken en wat er gemiddeld genomen al is gedaan aan het verduurzamen van het huis. Daarnaast krijg je drie pakketten met suggesties voor verbetermaatregelen aangeboden. Bij elk pakket wordt tevens een voorbeeld gegeven welk (toekomstig) verwarmingssysteem er het beste bij past.

Aardgas of warmtenet
Bij alle referentiewoningen is het uitgangspunt van de verstrekte informatie dat het huis met een aardgas CV-toestel wordt verwarmd. Mocht uw woning op een warmtenet zijn aangesloten dan kunt u nog steeds gebruik maken van de besparingspakketten die genoemd staan bij de referentiewoning. In uw geval wordt er dan bespaard op warmte in plaats van op aardgas.

Let op!
De referentiewoning is een vergelijkbare voorbeeldwoning die fictief is! Het is dus niet mogelijk om de voorbeeldwoning die bij uw huis hoort te bezoeken.

Bekijk hier de drie pakketten

Dit pakket bestaat uit maatregelen die relatief gemakkelijk kunnen worden uitgevoerd en waarmee je direct geld en energie gaat besparen. Denk aan spouwmuurisolatie of tochtwering. Vanwege het hoge rendement en de eenvoud waarmee de maatregelen kunnen worden uitgevoerd, is dit pakket een logische eerste stap. Kenmerk van het pakket is een verbeterd comfort en lager energieverbruik.

Dit pakket richt zich op het verder verbeteren van de woning naar een kwaliteit die noodzakelijk is om de woning in de toekomst aan te laten sluiten op een duurzaam verwarmingssysteem. Het Spijtvrij-pakket is gekoppeld aan ‘natuurlijke momenten’, bijvoorbeeld het wegens veroudering vervangen van een dak of kozijnen. Door aan te sluiten op het reguliere onderhoud zullen de kosten voor extra isolatie of hoogrendementsglas relatief laag zijn. Ook worden de verbeteringen op deze manier stap voor stap en over een langere periode uitgevoerd. Uiteraard kan het ook in één keer, tijdens een complete renovatie. In alle gevallen is het resultaat een verbeterde woning die aan de laatste moderne comfortstandaarden voldoet, met een gezond en prettig binnenklimaat en een (nog) lagere energieverbruik!

Zodra pakket 1 en 2 zijn uitgevoerd kun je overstappen van aardgas naar een nieuwe vorm van warmtelevering die t.z.t. in jouw buurt aangeboden zal worden. Voor enkele bijzondere warmtebronnen, zoals bijvoorbeeld een warmtepomp, zullen de bestaande radiatoren in de woning dan nog vervangen moeten worden door convectoren of vloerverwarming. Deze aanpassingen hoeven pas uitgevoerd te worden zodra duidelijk is van welke nieuwe warmtebron je gebruik gaat maken..

De drie pakketten in combinatie met verwarmingssystemen

In Utrecht is recent de Transitievisie Warmte (TVW) vastgesteld. Daarin staat wanneer welke wijken en buurten van het gas af gaan. En ook of het aannemelijk is of in deze buurten een warmtenet aangeboden gaat worden. Het aardgasvrij maken van de buurten gebeurt in drie tijdsblokken, waarvan de eerste in de periode 2030 tot 2040. Hoe dat gaat moet nog verder worden uitgewerkt. Dat gaan we voor het eerste blok de komende jaren doen (het betreft hier 22 buurten) middels “Wijkuitvoeringsplannen”. Zodra het in jouw buurt gaat spelen, wordt je daarover geïnformeerd.

Maar… of je nou in het eerste, tweede of derde blok zit, je hoeft niet af te wachten. Beter van niet zelfs! De drie hierboven beschreven pakketten bevatten suggesties voor aanpassingen en ingrepen die je meteen zou kunnen toepassen. Uiteindelijk gaan alle woningen van het gas af. Die woningen moeten op een andere manier verwarmd worden. Door het uitvoeren van een van de beschreven pakketten maak je alvast een goede start en kan jouw woning straks makkelijk de overgang maken naar aardgasvrije verwarming.

In de informatiekaart die je ophaalt via de zoektool (de tool vind je hieronder), worden behalve de drie pakketten, ook drie voorbeelden gegeven van het systeem waarmee de woning in de toekomst verwarmd zou kunnen worden. Dat vormt een combinatie met de drie pakketten. Je ziet daarbij vervolgens onder andere het jaarlijkse te verwachten energieverbruik en de benodigde investeringskosten. De combinaties van pakketten en warmtesystemen zijn:

  • Comfortpakket met hybride warmtepomp en behoud van aardgas CV-toestel
  • Spijtvrij pakket met een aansluiting op LT warmtenet
  • Afgiftepakket met een warmtepomp

 

Klaar om je referentiewoning op te zoeken?
Kruis hieronder het vinkje aan, vul je postcode en huisnummer in, en kijk hoe je direct kunt beginnen met besparen! Onder de kaart vind je nog een korte toelichting over hoe je de opgehaalde informatie uit de tool kunt lezen.

*zie je de bovenstaande kaart niet, probeer het dan via deze link?

Uitleg referentiewoningen
Wanneer je via bovenstaande kaart een of meerdere referentiewoningen hebt gevonden, kun je een informatiekaart downloaden met daarop allerlei informatie over deze woning en de maatregelen die je op basis hiervan zelf kunt treffen in je eigen huis. Bij deze informatiekaart is een uitleg gemaakt. Deze kun je hier downloaden.

Veelgestelde vragen
We kunnen ons voorstellen dat je nog wat vragen hebt. Daarom hebben we een handige pagina gemaakt met daarop de meest gestelde vragen rondom de referentiewoningentool en de informatie die je hier uit kunt halen.

Hier kun je meer lezen over het Utrechtse energiebeleid voor de lange termijn.