Chat with us, powered by LiveChat

Reizende zomerexpositie: ‘Monumenten verduurzamen? Er kan meer dan je denkt.’

De tentoonstelling is te bezichtigen tot en met dinsdag 30 augustus 2022 op de 1e etage van het Stadskantoor. Adres: Stadsplateau 1, Utrecht. De entree is gratis.

Het duurzaam maken van monumenten: het kan wel!

Dat is te zien in de reizende expositie ‘Monumenten verduurzamen? Er kan meer dan je denkt.’ De expositie staat deze zomer in het Stadskantoor van Utrecht. Openingstijden: van maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 17.00 uur (dinsdag en donderdag tot 20.00 uur).

‘Door de huidige hoge energieprijzen is het verduurzamen van monumenten voor eigenaren extra urgent geworden. Vaak wordt er gedacht dat verduurzamen niet kan vanwege de beschermde status van monumenten, terwijl er toch heel veel mogelijk is. We willen monumenteneigenaren daarom meer gaan betrekken en ophalen waar zij tegenaan lopen bij het verduurzamen van hun monumenten. Ook zorgen we voor betere informatie. Deze expositie van de Rijksdienst van het Cultureel Erfgoed is een mooie eerste stap’, aldus wethouder Rachel Streefland.

Met kleine aanpassingen zoals het jaarlijks opnieuw instellen van de CV, slim gebruik van gordijnen, het isoleren van leidingen en goede ventilatie, kan al veel energie bespaard worden. Maar ook het isoleren van ramen, daken en gevels en het plaatsen van zonnepanelen is vaak mogelijk, zolang de monumentale waarden gerespecteerd worden. Het duurzaam maken van monumenten is altijd maatwerk. Standaardoplossingen zijn vaak niet gewenst, omdat het risico bestaat dat er schade ontstaat aan het monument. De expositie biedt informatie over wat er wel mogelijk is en hoe dat in zijn werk gaat.

Kom langs en/of bekijk meer toelichting op: www.utrecht.nl/energiebesparingmonument.