Chat with us, powered by LiveChat

Terugblik Jouw Huis Slimmer webinar Binnenstad

Op woensdag 6 oktober organiseerde de gemeente Utrecht een webinar voor bewoners, VvE’s en ondernemers uit de Binnenstad. Over de plannen voor een aardgasvrij Utrecht, energie besparen, duurzaam verwarmen én: hoe zit dat met monumenten?

 

Het plan: Utrecht aardgasvrij

Dietje van Eif van de gemeente Utrecht licht de plannen van de gemeente voor een aardgasvrij Utrecht toe: de Transitievisie Warmte. Hierin staat wat per buurt het meest logische alternatief is voor aardgas. De Binnenstad is een bijzonder gebied binnen Utrecht met veel historische (monumentale) panden. En er ligt al een alternatief: het warmtenet. In de Binnenstad is nog veel onzeker over bijvoorbeeld het aantal en type aansluitingen en het aantal werfkelders en de locaties daarvan. Daarom werkt de gemeente in een wijkuitvoeringsplan voor de Binnenstad aan een ruimere planning, en sluiten we indien mogelijk aan bij zogenaamde ‘meekoppelkansen’: herinrichtingswerkzaamheden die al gepland zijn (zoals vergroenen of autovrij maken van de straat). Zo blijven de overlast en overstapkosten voor bewoners beperkt.

Een voorbeeld hiervan is de Haverstraat, die mogelijk nu al op een warmtenet kan worden aangesloten omdat er leidingwerkzaamheden gaan plaatsvinden. Eneco werkt momenteel aan aanbiedingen voor  bewoners van de Haverstraat. Sluiten de aanbiedingen voldoende aan bij de wensen van de bewoners, dan kan dit bij alle meekoppelkansen in de Binnenstad worden toegepast. Als dit in uw straat het geval is, krijgt u hierover ruim van tevoren bericht. Een individuele aansluiting op een warmtenet is erg kostbaar, daarom richt Eneco zich vooralsnog op de meekoppelkansen.

 

Hulp bij energie besparen, isoleren en energie opwekken

In de tussentijd kun je zelf al eenvoudig energie besparen door kleine stappen te nemen. Gemeente Utrecht helpt je daar graag bij: vraag een gratis Energiebox aan om alvast aan de slag te gaan, of kies voor de Jouw Huis Slimmer Cadeaukaart.

Ook geeft onafhankelijk energieadviseur Kees Stap verschillende tips, zoals isoleren en ventileren, slim verwarmen en energie halen uit de zon. Wil je een uitgebreider advies en een plan van aanpak? Dan biedt de gemeente verschillende subsidies als energieadvies en trajectbegeleiding. Bewoner Thomas Roos vertelde over het collectieve zonnepanelenproject Wijk C Stroom voor duurzame energie voor woningeigenaren en huurders. Wil je ook met je buren aan de slag met verduurzaming, kijk dan naar de subsidie Samen verduurzamen (begeleiding en ondersteuning collectieve initiatieven). En kijk op de Geldwijzer voor meer informatie en alle andere subsidies.

 

Monumenten

Woon je in een monument, dan is er meer mogelijk dan je denkt om te besparen. Justine Timmermans van de afdeling Erfgoed van de gemeente legt uit dat verduurzamen best mogelijk is, als de aanpassingen maar onzichtbaar/binnen zijn of in overleg met de gemeente. Mail [email protected] voor alle vragen over het verduurzamen van een monument, en bekijk de Subsidie Duurzaam monumentenadvies.

 

Jouw VvE slimmer

En hoe zit het met VvE’s? Arno van der Laan van het VvE-loket van de gemeente Utrecht vertelt wat je als VvE allemaal kunt doen om te verduurzamen. Justine Timmermans vertelde dat het ook voor VvE’s goed mogelijk is om te isoleren. Ook zonnepanelen zijn mogelijk in de Binnenstad. Daarnaast stond Arno stil bij het combineren van onderhoud en verduurzamen. Kees Stap wees op het belang van een goed plan als je een oud pand gaat isoleren. Laat je goed adviseren. Wil je als VvE een vrijblijvend intakegesprek bij de gemeente aanvragen, om samen te kijken welke stappen je kunt zetten? Vraag dan hier de gratis intake aan.


Financiële regelingen

Benieuwd welke financiële regelingen er zijn? Bekijk hier een greep uit het aanbod, en kijk op de Geldwijzer voor meer informatie en subsidies.