Chat with us, powered by LiveChat

Terugblik Jouw Huis Slimmer webinar Zuidwest

Op woensdag 3 november organiseerde de gemeente Utrecht een webinar voor bewoners, VvE’s en ondernemers uit Zuidwest. Over de plannen voor een aardgasvrij Utrecht, energie besparen en duurzaam verwarmen.

 

Het plan: Utrecht aardgasvrij
Dietje van Eif van de gemeente Utrecht licht de plannen van de gemeente voor een aardgasvrij Utrecht toe: de Transitievisie Warmte. Hierin staat wat per buurt het meest logische alternatief is voor aardgas. Voor het grootste deel van Zuidwest is een collectief warmtenet de beste oplossing; voor bedrijventerreinen is de oplossing nog niet duidelijk. Is jouw buurt aan de beurt, dan krijg je vanzelf bericht van de gemeente om mee te denken met de plannen.

Hulp bij energie besparen, isoleren en energie opwekken
In de tussentijd kun je zelf al eenvoudig energie besparen door kleine stappen te nemen. Gemeente Utrecht helpt je daar graag bij: vraag bijvoorbeeld een gratis Energiebox aan om alvast aan de slag te gaan. Ook geeft onafhankelijk energieadviseur Kees Stap verschillende tips, zoals isoleren en ventileren, slim verwarmen en energie halen uit de zon. Zuidwest is een diverse wijk met veel verschillende bouwjaren en soorten woningen, maar isoleren kan altijd. Wil je een uitgebreider advies en een plan van aanpak? Dan biedt de gemeente verschillende subsidies als energieadvies en trajectbegeleiding. Wil je met je buren aan de slag met verduurzaming, kijk dan naar de subsidie Samen verduurzamen (begeleiding en ondersteuning collectieve initiatieven).

Bewoner aan het woord
Bewoonster Asha H. Gaheyr vertelt hoe zij haar hoekwoning uit de jaren ’60 heeft verduurzaamd. Nadat ze een warmtescan had gedaan zag ze “letterlijk de dollartekens naar buiten vliegen”, en besloot ze vloerisolatie, gevelisolatie, dakisolatie en zonnepanelen te nemen. Ze gebruikte hiervoor een duurzaamheidslening. Haar tip: ga je je woning verbouwen, kijk dan direct of je ook kunt verduurzamen. Dat betaalt zich echt terug.

Winst uit je woning
Martin Wisselink van de gemeente Utrecht vertelt over de inkoopactie Winst uit je woning. Hiermee kun je verduurzamende maatregelen als vloerisolatie, HR++ glas of zonnepanelen inkopen en laten plaatsen. Is je dak aan vervanging toe? En wil je daarbij samen met meerdere buren begeleiding krijgen (minimaal 5 personen)? Meld je dan aan bij [email protected] en we helpen je verder.

Jouw VvE slimmer
En hoe zit het met VvE’s? Arno van der Laan van het VvE-loket van de gemeente Utrecht vertelt wat je als VvE allemaal kunt doen om te verduurzamen. Veel energie gaat, zeker in jaren ’60-panden zoals veel panden in Zuidwest, verloren via glas en de gevel. Daar kun je het best beginnen met isoleren. Probeer de verduurzaming te combineren met het meerjarige onderhoudsplan, zodat de extra kosten beperkt blijven (voorbeeld: als het dak vervangen moet worden kun je het direct isoleren). Een energieadviseur kan je daarbij helpen, en er zijn subsidies voor energieadvies en voor energiebesparende maatregelen. Arno adviseert: zoek eerst enthousiaste medebewoners, vraag een intakegesprek aan bij de gemeente en ga aan de slag! Wil je als VvE een vrijblijvend intakegesprek bij de gemeente aanvragen, om samen te kijken welke stappen je kunt zetten? Vraag dan hier de gratis intake aan.

Financiële regelingen
Benieuwd welke financiële regelingen er zijn? Bekijk hier een greep uit het aanbod, en kijk op de Geldwijzer voor meer informatie en subsidies.

 

 

Titel

Hier kunt u uw tekst plaatsen