Chat with us, powered by LiveChat

Terugblik webinar Jouw Huis Slimmer Leidsche Rijn

Woensdag 15 september stroomde de online webinarzaal van Jouw Huis Slimmer vol met ruim 70 bewoners, VvE’s en ondernemers uit Leidsche Rijn. Waarom? Om alles te weten te komen over energie besparen, duurzaam verwarmen, de plannen voor een aardgasvrij Utrecht en meer. Lees hier een korte terugblik op de avond.

 

Het plan: Utrecht aardgasvrij
Utrecht werkt aan een duurzame en toekomstbestendige stad. Een van de opgaves daarin is dat in 2050 heel Utrecht aardgasvrij moet zijn. De gemeente Utrecht stelde hiervoor een plan op: de Transitievisie Warmte. Hierin staat wat per buurt het meest logische alternatief is voor aardgas. Op deze interactieve kaart vind je welke oplossing per buurt wordt voorgesteld en wat de uitkomst betekent. Dietje van Eif, strategisch adviseur warmte van de gemeente Utrecht, vertelt dat nog niet alles vaststaat: “Kenmerkend voor een transitie is dat we nog niet alles weten, maar we wel aan de slag moeten. We weten wel dat er veel gaat veranderen. Belangrijk uitgangspunt bij deze veranderingen is dat de warmteoplossingen voor iedereen haalbaar en betaalbaar zijn.”

Hoe zit dat voor Leidsche Rijn?
Eigenlijk zitten de mensen in Leidsche Rijn er gewoon heel goed bij”, vertelt Dietje. Omdat veel nieuwbouwhuizen al goed geïsoleerd zijn, en een groot deel al is aangesloten op een warmtenet. Dit zijn warmtenetten van hoge temperatuur, en die temperatuur is niet altijd nodig voor de goed geïsoleerde woningen van Leidsche Rijn. Als in de toekomst blijkt dat die warmte schaars wordt, gaat de gemeente onderzoeken of warmtenetten van lagere temperatuur een goed alternatief zijn voor Leidsche Rijn. Zo kunnen de bronnen van hoge temperatuur worden ingezet voor minder goed geïsoleerde huizen elders in de stad. In deze onderzoeken nemen we ook mee hoe de woningen in Leidsche Rijn die nog wel op het aardgas zitten, op een goede manier kunnen overstappen. Meer weten over de plannen? Hou deze site in de gaten voor het laatste nieuws.

Energie besparen, isoleren en energie opwekken
Hoe kun je energie besparen, je huis goed isoleren én energie opwekken? Voor een uitgebreider advies en een plan van aanpak kun je gebruikmaken van de subsidies energieadvies en trajectbegeleiding. Een energieadviseur komt bij je thuis en kijkt met je mee wat voor jouw woning de beste opties zijn. Aan de hand daarvan wordt een plan opgesteld. Onafhankelijk energieadviseur Hilbrand Does vertelt: “Ik ga vaak bij mensen langs en bekijk wat de mogelijkheden zijn, wat het kost en wat het oplevert. Je kunt ook zelf al veel kleine dingen doen, zoals tochtstrips plaatsen, spaarlampen gebruiken of radiatorfolie plakken.” Hilbrand geeft verder advies om comfortklachten in moderne woningen te verminderen, je woning te koelen en over subsidies.

Hoe helpt de gemeente verder?
Naast de subsidies voor energieadvies en trajectbegeleiding helpt de gemeente ook op andere manieren. Martin Wisselink van de gemeente Utrecht vertelt: “We hebben bijvoorbeeld een subsidieregeling voor buren die samen willen verduurzamen.” Deze subsidie Samen verduurzamen (begeleiding en ondersteuning collectieve initiatieven) kun je gebruiken voor het inhuren van expertise. Belangrijk om te weten: de subsidies die de gemeente aanbiedt zijn subsidies voor hulp en advies, niet voor de maatregelen zelf. Hier zijn vanuit het Rijk subsidies voor. Kijk op de geldwijzer voor meer informatie.

Bewoner aan het woord
Leidsche Rijn-bewoner Anton Kiewiet heeft zijn huis al aardig ‘slim’ gemaakt: “Ik begon met zonnepanelen, en als je eenmaal aan de slag gaat, ga je meteen kijken wat er nog meer mogelijk is. Ik heb nu bijvoorbeeld ook een warmtepomp, ik heb de vloer geïsoleerd, en een eigen laadpunt voor mijn elektrische auto.” Waar hij het meest profijt van heeft? “De zonnepanelen gaan echt als een tierelier: ze voorzien alle apparaten in huis van stroom, én laden mijn auto op.”

Zonnepark Meijewetering
Zonnepanelen, daar heeft Anton wel meer mee: hij doet via de Utrechtse energiecoöperatie Energie-U mee aan Zonnepark Meijewetering. Het stuk grond is ongeschikt voor bebouwing of begroeiing, maar wel uitermate geschikt voor zonnepanelen. Er liggen ondergrondse kabels en buizen waaraan onderhoud moet kunnen plaatsvinden. Dit zonnepark van 1 hectare wordt waarschijnlijk volgend jaar gebouwd op bedrijventerrein Haarrijn – de Wetering. Hier kun je een deel van kopen. Op 5 oktober is er een webinar voor geïnteresseerden.

Jouw VvE slimmer
En hoe zit het met VvE’s? Arno van der Laan van het VvE-loket van de gemeente Utrecht vertelt wat je als VvE allemaal kunt doen om te verduurzamen. In Leidsche Rijn zijn er voornamelijk veel grote VvE’s van appartementen die na 2000 gebouwd zijn. De aanwezige VvE’s zijn vooral benieuwd naar  zonnepanelen, subsidie en financiering. Hier gaat Arno uitgebreid op in. Zonnepanelen kunnen op drie manieren ingezet worden; om het collectieve stroomverbruik van bijvoorbeeld liften en verlichting te compenseren, om het individuele stroomverbruik van deelnemende leden te compenseren of als collectief via een postcoderoosproject. In alle gevallen is toestemming van de VvE nodig en vaak worden extra eisen aan de besluitvorming gesteld.

Ook benoemt Arno het stappenplan voor VvE’s: “Zoek eerst enthousiaste medebewoners en zet het op de agenda. Vraag dan een intakegesprek aan met de gemeente. Daarna kan je energieadvies aanvragen; een groot deel hiervan krijg je weer terug via de subsidie”. Energieadviseur Hilbrand Does vult aan dat een energieadviseur VvE’s kan helpen met de volgorde waarin je als VvE stappen kunt zetten. Daarbij let de adviseur goed op het geplande onderhoud en de wensen van de VvE. Wil je als VvE een vrijblijvend intakegesprek bij de gemeente aanvragen, om samen te kijken welke stappen je kunt zetten? Vraag dan hier de gratis intake aan.

Zelf aan de slag
Door zelf kleine stappen te nemen, kun je al heel eenvoudig energie besparen. Gemeente Utrecht helpt je daar graag bij. Zo zijn er workshops en kunnen bewoners een gratis Energiebox aanvragen om alvast aan de slag te gaan. Of kies voor de Jouw Huis Slimmer Cadeaukaart: een cadeautje van de gemeente om bewoners op weg te helpen met het nemen van duurzame maatregelen.

Financiële regelingen
Benieuwd welke financiële regelingen er zijn? Bekijk hier een greep uit het aanbod, en kijk op de Geldwijzer voor meer informatie en subsidies.