Tussenstand Expeditie Warmte: alle teams door

Na twee maanden hard werken presenteerden de vijf teams van Expeditie Warmte maandag 14 december 2020 de eerste plannen voor hun eigen buurtwarmtenet. Ondanks het korte tijdsbestek is de jury zeer te spreken over het voorlopige resultaat. Alle teams hebben nu twee maanden de tijd om de feedback te verwerken tot een conceptplan. Deze presenteren ze op 11 maart 2021.

 

Wethouder Lot van Hooijdonk heette de deelnemers online welkom en sprak haar waardering uit voor de inzet van de vijf teams. “De expeditie is een bijzondere reis van bewoners en buren met duurzaamheidsambities en warmtebedrijven die willen oefenen met innovatieve technieken, zoals de lage temperatuur warmte-oplossingen. Ik heb veel waardering voor de tijd die jullie hiervoor vrij maken in deze drukke maanden”

Lot van Hooijdonk heet deelnemers online welkom

Wethouder Lot van Hooijdonk heette de deelnemers online welkom

Onafhankelijke jury

Na twee maanden met drie online werkateliers, een tekentafelsessie én veel contact tussen de teamleden onderling lagen er maandag vijf tussentijdse plannen klaar. Een onafhankelijke jury met Marjan Minnesma (Urgenda), Jurgen van der Heijden (AT Osborne), Robert-Jan van Egmond (TKI Urban Energy) en Stef Roëll (Economic Board Utrecht) beoordeelden de plannen en gaven de deelnemers tijdens de online meeting feedback om de plannen verder uit te werken.

De jury van Expeditie Warmte

V.l.n.r.: Projectleider en presentator Anne-Marie Zwanink en juryleden Robert-Jan van Egmond, Stef Roëll en Marjan Minnesma. Jurylid Jurgen van der Heijden was online aanwezig.

Gevarieerde plannen

De jury was zeer te spreken over wat de vijf teams in twee maanden al op papier hebben gezet. Sommige teams startten vanaf nul, terwijl andere teams al eerste ideeën voor een oplossing hadden.

Het ene team zoekt naar de mogelijkheden van een decentrale oplossing met een ketelhuis, terwijl het andere team onderzoekt hoe zij warmte uit een kanaal kunnen inzetten voor de verwarming van hun huizen. Ook opvallend is hoe actief de verschillende teams zijn in hun communicatie en participatie. Van ‘langs de deuren’ met flyers tot het opzetten van een participatietraject om samen tot de beste oplossing te komen.

Beste tussentijdse beoordeling

Joop Oude Lohuis van de gemeente Utrecht had de eer om aan te geven welke drie teams de beste tussentijdse beoordeling hebben. In willekeurige volgorde zijn dit de teams Oog voor Warmte, Warm Tuindorp en KDLDuurzaam. Maar ook in de plannen van Expeditie Tirol en Warm Waterlinie zag de jury potentie. Oude Lohuis kondigde daarop aan dat de inzet waarmee bewoners en bedrijven aan de slag zijn gegaan wordt beloond: alle vijf teams gaan door naar de eindpresentatie.

Eindpresentatie

Elk team heeft feedback van de jury ontvangen en krijgt de mogelijkheid om de plannen verder uit te werken voor de eindpresentatie op donderdag 11 maart 2021. Dan wordt meer duidelijk wat wel of niet mogelijk is en welk team extra budget wint om het conceptplan nog een stap verder te brengen.

Meer informatie

Ga voor meer informatie naar de website of neem contact op met [email protected]

Online overzicht tussentijdse presentatie Expeditie Warmte