Chat with us, powered by LiveChat

Utrecht wordt aardgasvrij

2050 klinkt nog ver weg, maar we kunnen niet wachten. Wat betekent wonen zonder aardgas? Moet je nu al iets doen en wat dan? En wanneer wordt jouw wijk aardgasvrij?

Uit de Transitievisie Warmte deel 1 blijkt dat een aansluiting op een warmtenet voor veel buurten in Utrecht de meest logische oplossing is om aardgasvrij te verwarmen. Dit plan is nu openbaar. Hierin beschrijft de gemeente hoe Utrecht overstapt naar aardgasvrij verwarmen en wat dit per buurt betekent. Later in 2021 volgt deel 2 met de volgorde waarin de Utrechtse buurten gaan overstappen.

 

Op deze interactieve kaart zie je de voorgestelde oplossing per buurt. Deze kaart geeft huiseigenaren inzicht hoe zij zich kunnen voorbereiden op de nieuwe verwarming, bijvoorbeeld door te isoleren tijdens een verbouwing.

Hoe gaan we koken en huizen verwarmen?

Als er geen gasaansluiting meer is, moeten we alternatieven hebben. Koken kan bijvoorbeeld ook elektrisch, veilig én zuinig met een inductiekookplaat. En elektriciteit kan ook je huis verwarmen. Bijvoorbeeld met een warmtepomp of een zonneboiler. Maar ook met een warmtenet kunnen we huizen verwarmen. Er lopen dan leidingen onder de grond waardoor warm water stroomt dat de huizen verwarmt. Zoals stadverwarming, maar dan zonder gas in huis. En natuurlijk is isoleren slim om alle warmte binnen te houden. Je bespaart dan ook nog eens energiekosten.

Overvecht-Noord is al begonnen!

Ontdek wat er in jouw wijk allemaal gedaan wordt om woningen aardgasvrij te maken

Overvecht-Noord aardgasvrij

Antwoord op vragen

Bekijk de 5 meestgestelde vragen over wonen zonder aardgas. Jouw vraag staat er misschien ook tussen.

Een kijkje nemen?

Bezoek het energiezuinige huis aan de Costa Ricadreef 183. Kijk, luister en ervaar wat aardgasvrij wonen betekent.

Hé … psst!

Jouw huis zit vol energie! Lees dit gratis boekje vol inspiratie over wonen zonder aardgas.