Chat with us, powered by LiveChat

Energiecoach Nelleke vertelt over de Energieboxen

Het afgelopen jaar hebben energiecoaches in Utrecht zo’n 1752 Energieboxen en adviezen gegeven. Met deze boxen en gesprekken zorgen zij er samen voor dat Utrechtse huishoudens gemiddeld €128,00 op hun energierekening kunnen besparen. Energiecoach Nelleke is trots op haar werk. Vertelt in dit interview met heel veel plezier over de cadeautjes die zij mag geven.

Kun je wat meer vertellen over de Energiebox?

Nelleke: “De Energiebox is een combinatie van twee cadeautjes: de producten waarmee je energie bespaart en het gesprek, waarin je mensen er op attent maakt dat ze met hun doen en laten hun energieverbruik omlaag kunnen brengen.

In Utrecht wonen zo veel verschillende mensen. Gezinnen met kinderen, studenten, mensen in enorme panden, mensen in huurhuizen. Dat maakt dit werk zo leuk; ik kom iedereen tegen. De één houdt zich bezig met de energietransitie. Zij willen vaak vanuit idealisme energie besparen en investeren in hier ook in. Andere mensen hebben die luxe niet. Zij willen gewoon graag hun vaste lasten omlaag brengen.”

Hoe ga jij te werk als energiecaoch?

“Ik ben zelf helemaal geen technisch mens, maar ik heb wel geleerd hoe ik goed dingen kan uitleggen. Je hoeft ook helemaal geen technische achtergrond te hebben om energie te besparen. Ik help mensen vooral om een prijskaartje te hangen aan hun gedrag.

Vanmorgen sprak ik bijvoorbeeld nog iemand waarbij de hele familie van 6, drie keer per week een half uur doucht. Hen heb ik uitgelegd dat een minuut douchen per dag ongeveer een euro per maand kost. In hun geval zou de helft minder douchen 440 euro per jaar schelen.”

Welke adviezen geef je het meest?

“Ik verras mensen gek genoeg het meest met advies over sluipstroom. Zelfs mensen die bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak hebben, of de allerbeste isolatie, hebben hier nog niet over nagedacht. Ik heb het zelf ook gemerkt. Vorig jaar zaten we natuurlijk van de ene op de andere dag thuis. Ondanks het thuiszitten en werken is mijn energierekening lager geworden. Dat kwam echt doordat ik alles heb aangesloten op schakelaars en metertjes.

Ik geef ook vaak tips over de verwarming. Dat kan echt een groot verschil maken. Ik kom wel eens mensen tegen die bang zijn dat hun kinderen het ’s nachts te koud hebben en daardoor ziek worden. Ze stoken daarom op 19 of 20 graden, ‘s nachts. Ik heb toen nagevraagd wat gezond is, bij een vriendin van me die verpleegkundige is op het consultatiebureau. Zij adviseerde om de verwarming op de babykamer tussen de 16 en 18 graden te zetten. Aparte (digitale) thermostatische radiatorknoppen helpen daarbij.  De temperatuur een graad lager zetten, scheelt ongeveer 5% op de gasrekening. Dus daar scoor je echt mee!”

Wat is de meest bijzondere manier waarop de energiebox is gebruikt, die je bent tegengekomen?

“Oh, mensen zijn zo creatief! Ik ben wel eens in Leidsche Rijn iemand tegengekomen, in een prachtig goed geïsoleerd huis. Deze meneer was ondanks dat hij sommige producten niet echt kon gebruiken, toch heel erg blij met de tochtstrips uit de Energiebox. Daar kon hij namelijk zijn Eend mee isoleren. Zo’n Citroen Deux Chevaux. Dat maakte mijn dag!

Bij huisbezoeken kom je dit soort dingen natuurlijk veel meer tegen. Nu we elkaar alleen telefonisch spreken, wat minder. Maar het belangrijkste is en blijft het gesprek zelf, dat bij de Energiebox hoort. Het is zo goed dat je met mensen hun gewoontes doorneemt en vertelt welk prijskaartje bij die gewoontes hoort. Daarnaast geven we in het persoonlijke adviesrapport dat bewoners na het gesprek ontvangen informatie over betaalbare middelen die het energieverbruik omlaag kunnen brengen. Ik dring niets op, maar ik zorg ervoor dat mensen met de juiste informatie zelf een goede keuze kunnen maken.”

 

Zelf een energiebox aanvragen?

Zelf kun je ook gaan besparen met de energiebox!