Chat with us, powered by LiveChat

Vijf teams starten Expeditie Warmte in Utrecht

Bewoners uit Lunetten, Oog in Al, Tolsteeg/Oud-Hoograven, Tuindorp en de Zeeheldenbuurt starten deze week met de Expeditie Warmte van gemeente Utrecht. Donderdag 29 oktober kregen de vijf bewonersinitiatieven te horen met welk bedrijf zij de komende maanden een team vormen. Samen onderzoeken zij de kansen van lokale warmte voor hun eigen buurtje of VvE.

 

Lokale warmte

In Utrecht verwarmen nu nog veel mensen hun huis met aardgas. Dat gaat veranderen. In het klimaatakkoord is afgesproken dat Nederland in 2050 volledig CO2-neutraal moet zijn. Voor de hand liggende aardgasvrije alternatieven zijn elektrisch verwarmen of verwarmen met water op hoge temperatuur. Utrecht heeft niet oneindig veel warmte op hoge temperatuur, maar wel veel potentiële bronnen met warmte van een lage temperatuur. Water uit kanalen, de bodem of restwarmte van een bedrijf zijn voorbeelden van lokale warmtebronnen die warmte van lage temperatuur kunnen leveren.

Veel interesse

Meer dan 100 bewoners hadden interesse om deel te nemen aan de expeditie. Vanuit het bedrijfsleven kwam ook veel interesse. Voor de eerste informatiebijeenkomst schreven zich al 50 bedrijven in, van grote nationale bedrijven tot zzp’ers. Uiteindelijk zijn uit alle aanmeldingen 5 bewonersinitiatieven en 10 bedrijven geselecteerd om deel te nemen aan de digitale markt.

Pitches en speeddates

Dinsdag 27 oktober organiseerde de gemeente Utrecht een digitale markt waarin de 5 bewonersinitiatieven en 10 bedrijven kennis met elkaar maakten via pitches en speeddates. Na afloop gaven alle deelnemende partijen hun top 5 door van partijen waarmee zij graag een team willen vormen. Op basis van deze voorkeuren zijn 5 bedrijven gekoppeld aan de 5 bewonersinitiatieven.

Teamindeling

Vijf teams starten nu de Expeditie Warmte, waarin elk team werkt aan een conceptplan voor hun eigen buurt of VvE. De teams zijn als volgt:

  • Lunetten – Eneco
  • Oog in Al – Nieuwe warmte & Windmee
  • Tolsteeg/Oud Hoograven Noord – VHGM, Itho Daalderop, Duinwijck, De Warmte Transitiemakers
  • Warm Tuindorp – Lievense/WSP & Ennatuurlijk
  • Zeeheldenbuurt Noordoost – De Warmteregisseurs
 Conceptplan

Donderdag 11 maart 2021 presenteren de teams het uitgewerkte conceptplan voor een eigen buurtwarmtenet op basis van lokale warmtebronnen. Dan is ook duidelijk wat wel of niet mogelijk is en of het conceptplan nog een stap verder gebracht kan worden.

Meer informatie

Ga voor meer informatie naar de website of neem contact op met [email protected]