Chat with us, powered by LiveChat

Huiseigenaren gemeente Utrechtse Heuvelrug besparen een miljoen kg CO2

Huiseigenaren gemeente Utrechtse Heuvelrug besparen een miljoen kg CO2
Energiebesparende maatregelen vinden gretig aftrek onder huiseigenaren

Huiseigenaren in gemeente Utrechtse Heuvelrug hebben vorig jaar en begin dit jaar goed gebruik gemaakt van de regeling voor energiebesparende maatregelen. 1 op de 5 Heuvelrugse huishoudens  maakten gebruik van de waardebon, energiescans en de collectieve inkoopacties. Door het succes is het budget voor waardebonnen op. Door deze energiebesparende maatregelen hebben huiseigenaren in gemeente Utrechtse Heuvelrug ca 1,45% van de doelstelling behaald die vastgesteld in de Routekaart Klimaatneutraal grondgebied voor woningen gerealiseerd.

De gemeente had de Regeling Reductie Energieverbruik (RRE) bij het Rijk aangevraagd om huiseigenaren te stimuleren om in eigen huis energiebesparende maatregelen te nemen. Het Rijk heeft voor de regeling €550.000 aan de gemeente toegekend. Zo wordt er gewerkt aan de doelstelling om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Huiseigenaren kunnen ook gebruik maken van advies van de energieambassadeurs over andere energiebesparende maatregelen. De gemeente werkte bij de aanpak verder nauw samen met lokale organisaties en vrijwilligers zoals de energieambassadeurs.

Wethouder Rob Jorg: “Ik ben verheugd dat deze actie zo’n succes is bij onze inwoners. Naast de CO2 reductie door deze regeling is het doel ook dat onze inwoners aan de slag gaan met energie besparing. De energie die we niet gebruiken hoeven we namelijk ook niet op te wekken.”

RREW

Wegens het succes van de RRE werkt de gemeente Utrechtse Heuvelrug in 2021 verder aan energiebesparende maatregelen met de Regeling Reductie Energiegebruik van Woningen (RREW) voor huurders en monumentale panden. De RREW is afkomstig van de rijksoverheid en de gemeente voert deze regeling samen met lokale partners zoals Heuvelrug Wonen uit en stimuleert lokaal om thuis (kleine) energiebesparende maatregelen te nemen. Het betreft in dit geval huurders, bewoners en eigenaren van monumenten. Het doel van de RREW is om bewoners te stimuleren om verduurzamingsmaatregelen te nemen in hun woning. Dit is een start van een ‘bewonersreis’ om hun huis te verduurzamen en om uiteindelijk hun huis klaar te maken om de stap naar aardgasvrij te zetten.  Het gaat bijvoorbeeld om een energiebox met energie besparende zaken en een advies aan eigenaren van monumenten over energiebesparende maatregelen en wijkacties. Het Rijk heeft voor deze regeling ca €186.000 aan de gemeente toegekend. Deze vervolg actie zal naar verwachting medio zomer starten.

Gratis energiescan door onze energieambassadeurs

Wie meer wil weten over energiebesparing en het verduurzamen van de eigen woning kan een gratis energiescan aanvragen bij een van de lokale energieambassadeurs via [email protected] Meer informatie is te vinden op www.heuvelrugenergie.nl/duurzaamwonen.