Chat with us, powered by LiveChat

Meer subsidie voor isolatie en warmtepomp

Sinds 1 januari 2022 gelden er nieuwe subsidieregels als u uw woning wilt verduurzamen. U kunt, wanneer u twee verduurzamingsmaatregelen neemt, niet 20% van de kosten vergoed krijgen maar 30%. Onder verduurzamingsmaatregelen worden isolatie gerekend (vloer-, dak-, spouwmuurisolatie of HR++glas) en ook de aanschaf van een warmtepomp of een hybride warmtepomp.

Hoe goed moet u isoleren?

Met een goed geïsoleerd huis verbruikt u minder energie, waardoor uw energierekening omlaag gaat. Het is ook comfortabeler: met vloerisolatie voelt de grond niet koud aan en met dakisolatie is de zolder ook behaaglijk warm. De Rijksoverheid heeft richtlijnen opgesteld tot welke grens u uw huis moet isoleren: de standaard en streefwaarden. Deze standaard geeft aan wanneer de woning goed genoeg is geïsoleerd om aardgasvrij te kunnen worden. De streefwaarden geven voor afzonderlijke bouwdelen, zoals dak, vloer, of ramen, aan met welke isolatie u sowieso goed zit.

Warmtepomp

De standaard maakt onderscheid tussen huizen vóór en na 1945. Dit omdat er in woningen van vóór 1945 vaak geen spouwmuurisolatie mogelijk is. Als uw huis geïsoleerd is volgens de standaard, dan kunt u de cv-installatie (die op aardgas werkt) vervangen door een warmtepomp of hybride warmtepomp. Een warmtepomp draait op elektriciteit en haalt zijn warmte uit de lucht. Een hybride warmtepomp, in sommige gevallen verstandig voor huizen van vóór 1945, verwarmt ook met elektriciteit, maar heeft de mogelijkheid om bij erg koud weer over te gaan op verwarming met aardgas, waarmee hogere temperaturen mogelijk zijn dan met verwarming via elektriciteit. De verhoging van de subsidieregeling geldt in ieder geval tot en met 2024.