Chat with us, powered by LiveChat

Overstappen naar aardgasvrij wonen en werken

Om klimaatverandering tegen te gaan nemen we op den duur aardgasvrij wonen. Koken en verwarmen gaat dan niet meer met aardgas. Misschien denkt u ‘Is dat wel te doen? Wie betaalt dat?’ of ‘Het kan me niet snel genoeg gaan!’.

We weten nog niet precies hoe we onze wijken aardgasvrij gaan maken. Ondertussen gebeurt er veel in Nederland. We ontdekken nieuwe warmtebronnen. Het lukt steeds beter om warmte te halen uit de lucht, uit diepere aardlagen, vijvers, rivieren en zelfs uit rioolwater.

Doel is om in 2050 aardgasvrij te zijn. Dat klinkt misschien ver weg maar die tijd is echt nodig om samen onze woningen klaar te maken voor een aardgasvrije toekomst.

Transitievisie Warmte

Het college stuurde op 4 mei 2021 de Transitievisie Warmte voor besluitvorming naar de gemeenteraad. De gemeenteraad neemt hier voor de zomervakantie een besluit over.

De Transitievisie Warmte beschrijft de route naar een aardgasvrije gebouwde omgeving. De gemeente pakt het stapsgewijs aan. Komende jaren staan vooral in teken van isoleren. Er worden nog geen keuzes gemaakt wanneer wijken van het aardgas gaan. Dat komt doordat het beste alternatief meestal nog niet duidelijk is.

De start is in wijken waar meer dan 90 procent eengezinswoningen uit de bouwperiode tussen 1950 – 1990 te vinden zijn én in wijken met een bovengemiddeld hoge warmtevraag. In deze wijken gaat de gemeente in gesprek met bewoners en andere belanghebbenden over een wijkisolatieplan met isolatiemaatregelen. Het gaat hier om de wijken Amerongen Noordwest, Doorn-West, Doorn-de Wijngaard, Doorn Centrum en Leersum Noordoost, Wildbaan-Dennenburg en Oosterlaan en omgeving in Driebergen en de Hofjes/de Driesprong in Maarn, in Driebergen.

Bij de totstandkoming van de Transitievisie Warmte zijn professionele partijen, bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden betrokken. Lees meer over de route naar aardgasvrij voor uw wijk op de Informatiepagina transitievisie warmte.

Voor meer informatie over aardgasvrij wonen, en voor nieuwtjes en tips, kunt u terecht op de website van de gemeente Utrechtse Heuvelrug: https://www.heuvelrug.nl/aardgasvrij-wonen