Verduurzamen van monumenten

Publicatiedatum: 5 december 2023

Het verduurzamen van een monument is een uitdaging, maar niet onmogelijk. Je moet rekening houden met de historische stijl en materialen. Er zijn regels die bepalen wat wel en niet mag bij het aanpassen van monumentale gebouwen. Verdiep je in de regels en vraag om goed advies.

De erfgoedsector heeft afspraken gemaakt om de CO2-uitstoot van monumenten te verminderen met 40% in 2030 en 60% in 2040 voor rijks-, provinciale en gemeentelijke monumenten.

Zorg ervoor dat je weet wat de regels zijn die gelden voor jouw monument. De gemeente kan je hier over vertellen. Vraag ook advies van een specialist om te kijken welke mogelijkheden er zijn, wat de volgorde van de werkzaamheden is en welke financiering er is. Vaak wordt er een verduurzamingsplan gemaakt waarin alle stappen staan.

Maatwerk

Welke maatregelen bij jouw historische pand passen is echt maatwerk. Grote veranderingen in de woning qua isolatie, temperatuur en luchtvochtigheid kunnen een grote invloed hebben. Daarom is het belangrijk om goed advies te krijgen, bijvoorbeeld van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur. Deze adviseurs hebben kennis van zowel de historische waarden van monumenten als duurzaamheid.

Begin met kleine maatregelen

Kleine maatregelen zijn een goed startpunt en kunnen veel verschil maken. Kun je de ramen (nog) niet vervangen? Dan zijn honingraat pliss├ęgordijnen een makkelijke stap. Dit bestaat uit twee lagen stof die in een honingraatvorm zijn gevouwen. Dankzij deze stof ontstaan er horizontale, holle ’tunnels’ in het gordijn die isolerend en geluiddempend werken.

Ga ook op tochtjacht in je woning! Zoek de plekken op waar de tocht vandaan komt en zorg ervoor dat je het op de juiste manier aanpakt. Zolang het omkeerbaar is, mag je maatregelen nemen om tocht tegen te gaan. Je kunt bijvoorbeeld compressieband gebruiken, maar geen PUR. Neem bij twijfel altijd contact op met een specialist. Een DuMo adviseur kan je hierbij helpen.

Tot slot

Als je klaar bent om grote maatregelen te nemen, kies dan voor een bedrijf dat gespecialiseerd is in verduurzamen van monumenten.

Lees meer over het verduurzamen van je monument: jouwhuisslimmer.nl/maatregelen/monumenten/