Jeroen over duurzame verwarming – Jouw Huis Slimmer Jeroen over duurzame verwarming | Jouw Huis Slimmer

Jeroen over duurzame verwarming

Energiezuinig verwarmen en warm water!

Jeroen en zijn gezin wonen in een ruime, karakteristieke woning. Ooit gebouwd om in te wonen, toen gebruikt als kantoor en nu door Jeroen terug gebracht tot woonhuis. Dat zorgt voor een iets andere beginsituatie dan de meeste mensen hebben.

“Toen we hier kwamen wonen is er om te beginnen een nieuwe HR-ketel geïnstalleerd. Ik heb toen aan de installateur van de HR-ketel gevraagd of zo’n slimme thermostaat niet wat voor ons was. Hij antwoordde dat zo’n ding te duur is en nooit uit kan. Toen ben ik zelf eens gaan kijken en merkte ik dat het best interessant was voor ons: meerdere verdiepingen, en wonen en werken in één huis. Ik heb alsnog zelf een slimme thermostaat aangeschaft dat ons energieverbruik meet. Zo kwam ik erachter dat onze verwarming nog was ingesteld voor een kantoorfunctie in plaats van een woonfunctie. Nu verwarmen we met behulp van een slimme thermostaat alleen de nodige ruimtes, en alleen als we thuis zijn. We verbruiken nu de helft minder gas per jaar. Nou, die slimme thermostaat kon prima uit als je ziet wat we nu besparen!”

Naast het meten en opnieuw inregelen heeft Jeroen nog meer maatregelen uitgevoerd. Om zijn energieverbruik te verlagen heeft hij eerst een adviseur laten langskomen voor een energieadvies. “Die raadde aan om de ramen te vervangen en de vloer te isoleren. Nou die ramen waren niet zo’n probleem. Daar hebben we toen gewoon offertes voor opgevraagd. De vloer was lastiger doordat ons huis wel hier en daar een ruimte onder de vloer heeft maar geen echte kruipruimte. Daarvoor heb ik wel wat “vloer-boeren” over de vloer gehad.”

Inmiddels zijn alle ramen vervangen door HR ++ glas en zijn de vloer en muren geïsoleerd. “En we hebben zonnepanelen op het dak, dat hebben we met de buren gedaan, met een rijtje. Dat is niet alleen heel leuk, maar ook voordelig. Daar hebben we echt zoveel plezier van, zeker in combinatie met de energiemonitor. Dat is echt heel leuk! Maar we letten ook op kleinere dingen hoor, zoals LED lampen. Even denken, ja een paar weken terug heb ik het laatste peertje vervangen!”

“We merken echt veel verschil, met name door het dubbel glas. Tegelijkertijd blijft het een grote woning. Als de kinderen een deur open laten staan stook je alsnog voor niks. Daarom betrekken we de kinderen ook bij het verhaal. Ze pakken dat eigenlijk heel goed op. Ze vinden het leuk dat we zonnepanelen op het dak hebben, en vragen elke dag hoeveel we opgewekt hebben.”

Jeroen heeft gemerkt dat bedrijven ook niet overal goed over nadenken. Zijn advies: “Je moet goed doorvragen.”

Foto: Hans Veenstra