Een huis zonder aardgas: wat komt daarbij kijken?

Ik ben er wijzer van geworden. En bewust dat je veel kunt besparen op je energierekening, bijvoorbeeld door isolatie.

Een huis zonder aardgas: wat komt daarbij kijken?

Naima Makran laat trots haar nieuwe, strakke keuken zien. “Ja, wel met een gaskookplaat”, zegt ze lachend. De vorige inductieplaten gingen na vier jaar kapot, daarom koos ze weer voor gas. Acht maanden nadat ze haar nieuwe keuken had, hoorde ze over de wens om haar buurt aardgasvrij te maken. Naima kreeg een energieadviseur op bezoek. In haar lichte, ruime eengezinswoning vertelt ze hoe ze het advies heeft ervaren. “Ik ben er wijzer van geworden. En bewust dat je veel kunt besparen op je energierekening, bijvoorbeeld door isolatie.”

“Wat ik dacht toen ik het voor eerst hoorde? ”Ik besefte gelijk dat er veel komt kijken bij het aardgasvrij maken van woningen. Deze oude huizen zijn daarop niet gebouwd. Ik dacht: hoe ga ik mijn huis dán verwarmen? En ik schrok toen ik de bedragen zag.” Ze voegt er gelijk aan toe dat ze het een goede ontwikkeling vindt om minder gas te gebruiken. Voor de toekomst, voor haar kinderen en kleinkinderen.

Energieadvies
Naima somt op wat er bij haar nodig is voor een aardgasvrije woning. Dat is nogal wat. Spouwmuur-, dak- en vloerisolatie, een nieuwe voordeur omdat deze teveel tocht doorlaat, een inductie kookplaat en een warmtepomp. Haar woning heeft energielabel E, wat gebruikelijk is voor een huis uit 1975. “Mijn cv-ketel draait op volle toeren, want er is veel tocht in huis. Daardoor warmt ons huis niet goed op.” Door het energieadvies ziet ze in dat isoleren belangrijk is. “Ook met zonnepanelen kun je veel besparen, maar dat is wel een grote investering. “

Duidelijkheid
De kosten voor de maatregelen bedragen zo’n 20.000 euro. Ze maakt zich zorgen over hoe ze dat gaat betalen. “Ik heb dat bedrag niet en moet het lenen.” Bovendien zou ze met dat geld liever haar hypotheek aflossen. “Er zijn veel mensen die het niet kunnen betalen.” Ze heeft dan ook een dringend advies aan de overheid: “Er komt nu geen geluid uit de overheid. Er moet een plan komen, zodat mensen het idee hebben dat ze worden gesteund en weten wat de alternatieven zijn. Veel mensen snakken naar duidelijkheid.” Tegelijkertijd begrijpt ze dat in deze eerste fase nog veel zaken uitgezocht en ontwikkeld moeten worden. “Overvecht-Noord is de eerste wijk van Utrecht. Dit is een soort pilot. Ik snap dat er veel komt kijken bij het aardgasvrij maken van een wijk.”

Warmtepomp
Ze heeft haar zinnen op een warmtepomp gezet. “Ik denk dat je dit binnen een korte tijd terug verdient.” Ze zocht zelf veel informatie op internet op over de verschillende alternatieven. Ook sprak ze erover met twee buurvrouwen. “Het onderwerp leeft bij mij”, zegt ze enthousiast. Ze is wat terughoudender als het over het andere alternatief gaat: stadsverwarming. Ze vertelt dat er in een deel van Overvecht al stadsverwarmingsleidingen liggen, maar niet overal. “Voor het doortrekken van deze leidingen worden kosten gemaakt. Dat is een dure grap! Wie gaat dat betalen? Worden deze kosten dan doorberekend aan de bewoners?”, vraagt ze zich af.

Bijeenkomst
Als er meer duidelijkheid is over alternatieven en subsidiemogelijkheden hoort Makran daar graag meer over tijdens een bijeenkomst. “Ik bezocht de eerste bijeenkomst. Dat vond ik waardevol. Ik voelde dat ik niet de enige ben, die hiermee zit. Het was goed om er samen te zijn en er samen over te praten.”