Een appartement zonder aardgas – hoe pak je dat aan?

“Je krijgt heerlijke soep van de inductiekookplaat!”

Sander Ekstijn is eigenaar van een jaren 90-appartement in een appartementencomplex in de Utrechtse buurt Voordorp. In slechts twee maanden maakte Sander zijn appartement aardgasvrij. Hoe deed hij dat?

Pionier in duurzaam leven
Al sinds 2012 is Sander pionier op duurzaamheidsgebied. Voor de gemeente Utrecht is hij dan ook geen onbekende. Hij was erbij toen zijn VvE een energieadvies aan huis kreeg en zette zich in voor zonnepanelen op het dak van het appartementengebouw. Voor de gemeente Utrecht testte Sander een jaar lang elektrisch rijden en auto delen en nam hij deel aan de stadsgesprekken over energie. Nu is hij dus één van de eerste inwoners van Utrecht die zelfstandig zijn appartement aardgasvrij maakte. In november 2018 organiseerde hij een open huis. Sander zegt hierover: “Tijdens het open huis merkte ik dat veel mensen wel snappen dat er iets moet gebeuren in hun huis, maar zien op tegen de techniek en de kosten. Het was leuk te horen dat mensen verrast zijn over de ‘eenvoud’ van de oplossingen in mijn huis en hoe weinig impact dit heeft op de woning.” Aan ambitie en enthousiasme dus geen gebrek. “Ik krijg energie van duurzaamheid en ik wil aan mensen laten zien wat wel werkt en wat niet.”

VR-ketel aan vervanging toe
“Mijn appartement is ongeveer 80 m² groot en is onderdeel van een Vereniging van Eigenaren met 94 leden. Het gebouw had al dubbelglas en ook was er voldoende isolatie. Mijn VR-ketel was echt aan vervanging toe en ik was dan ook al bezig met een eigen onderzoek naar infraroodpanelen (om te verwarmen) en een inductiekookplaat. Met inspiratie van energieambassadeurs van Energie-U en met hulp van ThuisBaas kon ik dit in twee maanden tijd voor elkaar krijgen. In mijn appartement heb ik nu een instant heater voor de douche, infraroodpanelen om de ruimtes te verwarmen en een inductiekookplaat. Koken hierop went snel en het is makkelijk schoonmaken.”

Geen eigen dak, toch zonnepanelen
Ondanks dat het met die zonnepanelen op zijn eigen appartementencomplex niets is geworden, heeft Sander nu toch zonnepanelen. “Ik heb zonnepanelen bij een Buurtstroomproject van Energie-U. Ik compenseer stroom via zonnepanelen op het dak van een ander pand bij mij in de buurt. Mooi dat dit kan, toch?”

Onlangs organiseerde Sander een open huis. “Ik wilde graag aan anderen laten zien dat je heel goed zelf een appartement aardgasvrij kan maken. Voor iedereen die kwam kijken had ik soep gemaakt op de inductiekookplaat. Hartstikke lekker! Om mijn kennis en ervaring te delen ben ik energieambassadeur bij Energie-U. Inmiddels mag ik mij ook erkend specialist op het gebied van zonne-energie noemen. Ik blijf bezig met duurzaamheid, daar word ik blij van.”