Henk-Jan over het energielabel

Welk energielabel heeft mijn huis?

Achter in de diepe tuin van de vrijstaande woning treffen we Henk-Jan. Hij is bezig met het herbestraten van tegels rond het kippenhok. Hij vertelt: “Ik vind het heerlijk om bezig te zijn. Is het niet thuis, dan is het wel in de werkplaats. Sinds mijn pensioen ben ik vooral in en om het huis bezig. Ik heb ons huis zelf uitgebouwd en voorzien van dubbel glas en gevel- en dakisolatie. Ik vind het leuk om te doen en de woning moet ook een beetje bij de tijd blijven natuurlijk.”

“Ik probeer altijd zo self-supporting mogelijk te zijn. Ons huis stookten we vroeger warm met onze eigen houtkachel. Toen we een dagje ouder werden hebben we die vervangen door een pelletkachel. Dat bevalt prima, dezelfde warmte alleen minder werk.”

“Twee jaar geleden heb ik zonnepanelen op het dak van de schuur laten leggen. Het zijn er een hele hoop, maar dat hebben we ook wel nodig, want in de werkplaats staan grote machines die veel stroom verbruiken. Ik heb er dit jaar zelfs een aantal panelen bijgekocht. Ik ben nu weer ondernemer, als je zonnepanelen hebt gekocht en je laat je als ondernemer registreren dan kun je profiteren van belastingvoordeel. We hebben op die manier 400,- euro btw teruggekregen, dat is toch mooi meegenomen!”

“Ik heb mijn energielabel officieel laten vaststellen en daaruit kwam dat ons huis nu energielabel B heeft, best goed al voor zo’n oud huis. De enige maatregel die we nog konden nemen was de 20 jaar oude CV-ketel vervangen. Dat heb ik niet zelf gedaan hoor! Daar hebben we een bedrijf voor ingeschakeld. Ze hebben het netjes gedaan, alle radiatoren keken ze even na. En de condensafvoer van de ketel is keurig aangesloten op het riool, precies zoals het hoort.”

Je kunt je voorlopige energielabel hier bekijken. Ook nieuwsgierig welk energielabel de buren hebben? Deze kaart laat het je zien. Wil je graag een officieel energielabel vast laten stellen? Dan kan je  her bij ons een handig stappenplan aanvragen!