Derk koos voor stapsgewijs verduurzamen

Derk woont samen met zijn vrouw José op de Obbinklaan in Utrecht. Ze wonen in een jaren zestig huis, wat ze vanaf het begin af aan aan het verduurzamen zijn.

Derk woont samen met zijn vrouw José op de Obbinklaan in Utrecht. Ze wonen in een jaren zestig huis, wat ze vanaf het begin af aan aan het verduurzamen zijn. Van driedubbel glas, tot een geluidswerend ventilatierooster: ze schaften het allemaal aan. Derk vertelt in dit artikel hoe hij en zijn vrouw hun woning in Tuindorp verduurzamen en hoe ze hun rekening met tweederde verlaagden.

“Toen wij hier kwamen wonen was het energieverbruik echt heel hoog.”

Wij willen graag goed voor onze omgeving zorgen en daarnaast houden we van een prettig leefklimaat in huis. Daarom zijn we met verduurzamen aan de slag gegaan. We hebben de afgelopen jaren onder meer geïnvesteerd in zonnepanelen en het isoleren van de spouwmuur. Al deze maatregelen samen hebben onze energierekening van 300 euro naar 100 euro per maand gebracht.

Stap 1. Zonnepanelen

Toen José en ik hier kwamen wonen, hadden we wat spaargeld over. We kregen toen al nauwelijks rente, dus besloten we om te investeren in zonnepanelen.

Stap 2. Spouwmuur isoleren

Hierna wilden we aan de slag met isoleren. Gelukkig hadden de vorige bewoners het dak al laten isoleren. Dat is toch het grootste warmtelek. Wij zijn zelf aan de slag gegaan met de spouwmuren. Sindsdien voel je bijna geen tocht meer binnen.

Stap 3. Kozijnen vervangen

Een volgende stap was het vervangen van de kozijnen. Er zaten houten kozijnen in het huis, waar alleen dubbel glas in paste. We hebben nu gekozen voor driedubbel glas. Dit glas is echt super super dik. We hebben het door een bedrijf met een hijskraan naar binnen laten takelen. De kinderen weten het nog!

Stap 4. Betonvloer

Ook is de vloer geïsoleerd. Dat was eerst niet zo belangrijk, omdat beneden de garage was. Nu is het een werkruimte, we zijn er heel blij mee dat we het geïsoleerd hebben. Dat hebben we zelf gedaan. We hebben onder de vloer aluminium PIR-platen onder bevestigd. Deze platen geven bij geringe waarde al een heel hoge isolatiewaarde.

Stap 5. Gas afsluiten

Waar we over na aan het denken waren was om het gas af te sluiten. Maar dat is voor ons niet rendabel, want de gasprijs is nog laag. Als het ooit anders wordt qua elektriciteit en gasprijzen kunnen we er weer verder over nadenken.

Stap 6.  Basisschool en zonnepanelen

Tot slot zijn we gaan kijken of we op het dak van de basisschool hier om de hoek panelen kunnen laten leggen, samen met een aantal buren. Op die manier kunnen we nog meer duurzame stroom benutten.

 

Ook stapsgewijs aan de slag met Jouw Huis Slimmer

Wil je net als Derk stapsgewijs aan de slag met energiebesparing? Profiteer van het stappenplan van Jouw Huis Slimmer. Dit stappenplan geeft je eenvoudig en snel stapsgewijs advies over de te nemen stappen. Ook kun je gebruik maken van de Woningplanner. Een eerste digitale advies, inclusief stappenplan voor jouw woning.

Is jouw huis een huurhuis, monument of onderdeel van een VvE? Heeft jouw huis vocht- of ventilatieproblemen? Dan is energieadvies aan huis een aanrader, want dat biedt maatwerk! Of voel je je niet zeker genoeg om zelf te kiezen en wil je begeleid worden bij de uitvoering? Twijfel niet. Ook dan is energieadvies aan huis een slimme zet!

#energiebesparen #duurzaamleven #bewustleven #wooncomfort #geldbesparen