Vijf tips voor het isoleren van je dak

Je verliest ongeveer 30% van je warmte door je dak. Ga je in een gemiddelde hoekwoning van geen, naar goede dakisolatie? Dan bespaar je zo’n € 500 tot € 1.250 per jaar. Daarnaast is je huis meer comfortabel en heb je minder last van geluid van buiten. Onze duurzaamheidsadviseur geeft je 5 tips:

  1. Kijk of je een plat of schuin dak hebt

Er zit een groot verschil in isoleren van een plat en een schuin dak. Een plat dak isoleren aan de binnenkant is geen goed idee. De kans op vocht en houtrot is groot. Bij isoleren aan de buitenkant moet de dakrand altijd 10 cm hoog zijn. Zo voorkom je overstroming bij regen en wind. Is je dakrand niet hoog genoeg? Laat dat samen met het isoleren doen.

Bij een schuin dak is isolatie aan de binnenkant goed te doen. Je kunt kiezen voor isolatieplaten op of onder de dakbedekking. Bij isolatie op het dak moet je wel de dakpannen verwijderen en later weer terugleggen.

  1. Heb je een vliering? Isoleer de zoldervloer 

Als je een vliering of zolder alleen gebruikt voor opslag, dan hoef je de ruimte niet te verwarmen. Je kunt het beste de vloer isoleren met bijvoorbeeld isolatieplaten waar je op kan lopen. Je kunt ook glas- of steenwol tussen de vloerbalken en vloerplaten leggen. Vergeet niet om het luik te isoleren en maak de kieren dicht met isolatieband.

  1. Gebruik klimaatfolie 

De meeste huizen gebouwd na 1975 hebben een dampdichte isolatielaag. Ga je een schuin dak aan de binnenkant isoleren? Plaats dan eerst klimaatfolie, voordat je met isolatiemateriaal begint. Klimaatfolie is een slimme folie die zich aanpast aan de luchtvochtigheid in je woning en de buitenlucht. Dit zorgt voor een gezonder leefklimaat.

  1. Er is subsidie voor dakisolatie

Woningeigenaren kunnen subsidie krijgen voor dakisolatie via de Investering Subsidie Duurzame Energie (ISDE). Per m2 kun je € 30 subsidie aanvragen. De belangrijkste voorwaarden zijn:

  • Minimaal 20 m2 isoleren en maximaal 100 m2
  • Het isolatiemateriaal moet een minimale isolatiewaarde (Rd-waarde) hebben van 3,5 [m2 K/w]
  • Al aanwezige isolatie komt niet in aanmerking
  • Je krijgt maar één keer subsidie voor dakisolatie

Bekijk voor meer informatie op de subsidiepagina.

  1. Je kunt delen zelf doen

Om kosten te besparen, kun je een deel van de werkzaamheden zelf uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het sloopwerk wat vooraf gedaan moet worden. Of het wegbrengen van afval/oud materiaal. Dit scheelt zo tientallen euro’s op de offerte. Let wel op: als je de werkzaamheden zelf uitvoert, kun je meestal geen subsidie krijgen.