Slim omgaan met een vol stroomnet
Het stroomnet in Nederland is vol. Vooral in provincie Utrecht is het probleem groot. Dat komt doordat de overgang naar duurzame elektriciteit steeds sneller gaat. Ook gebruiken we vaker stroom op hetzelfde moment.
In provincie Utrecht krijgen we waarschijnlijk vanaf 2026 last van overbelasting en storingen. Er wordt hard gewerkt om het stroomnet te vergroten, maar dat is een enorme klus en duurt jaren. We moeten daarom ook allemaal – industrie, bedrijven en huishoudens – slimmer met elektriciteit omgaan.
Wat is het probleem?
Het stroomnet is vol. De stroomkabels en andere onderdelen van het stroomnet hebben geen ruimte meer. Daardoor is er nu een lange wachtlijst voor nieuwe aansluitingen of uitbreidingen voor grootverbruikers.
We hebben genoeg elektriciteit, want we wekken veel energie op met windmolens en zonnepanelen. Maar op bepaalde momenten kan het net de grote hoeveelheden stroom niet aan. Zo ontstaat er file op het net, dat noemen we netcongestie.
Wat merk je in een woonwijk?
Op het stroomnet in woonwijken ontstaat ook file. Dat gebeurt als er veel vraag naar stroom is, bijvoorbeeld tussen 16 en 21 uur. Of als veel stroom wordt geleverd aan het net, bijvoorbeeld op een dag met veel zon of wind. De lampen kunnen gaan knipperen. Of apparaten kunnen stuk gaan doordat ze teveel of te weinig stroom krijgen. En stroomuitval zal vaker voorkomen.
Je huis verduurzamen blijft een goed idee. Bijvoorbeeld door energie te besparen en je huis te isoleren. Heb je dat al gedaan? Zonnepanelen plaatsen, overstappen op een (hybride) warmtepomp of elektrisch koken kan een volgende stap zijn.
Wat doen de overheid en de netbeheerders?
De overheid en netbeheerders willen zo snel mogelijk het stroomnet uitbreiden. Dit is een hele grote klus en er zijn veel werkzaamheden voor nodig. In woonwijken moeten er straten open gemaakt worden om dikkere kabels te leggen. En er moeten veel elektriciteitshuisjes in de wijken bijkomen. Het vergroten van het stroomnet duurt jaren. Lees op de website van Stedin aan welke maatregelen zij werken.
Wat kun je zelf doen?
- Energie besparen is altijd een goed idee! Kijk op Makkelijk besparen voor tips en ideeën.
- Gebruik zo min mogelijk stroom tussen 16 en 21 uur. Zet bijvoorbeeld je wasmachine of vaatwasser voor 16 uur of na 21 uur aan.
- Heb je zonnepanelen? Probeer de stroom die je opwekt dan meteen te gebruiken. Draai bijvoorbeeld de was overdag of op een zonnig moment.
- Heb je een elektrische auto? Laad dan je auto niet tussen 16 en 21 uur, maar doe dit bijvoorbeeld ’s nachts. Of als het zonnig weer is, en zonnepanelen in de wijk veel stroom opwekken, dan is het een goed moment om te laden.