Voordelen van koken op inductie

Kook jij al slim? Met een inductiekookplaat bespaar je energie, het is veiliger én makkelijker schoon te houden.

Steeds meer huishoudens koken op inductie. Volgens Milieu Centraal is zelfs de helft van alle kookplaten inmiddels een inductiekookplaat. Wat zijn de voordelen van een inductiekookplaat? En wat moet je doen als je over wilt op inductie? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet.

Veiligheid
Koken op inductie is veiliger dan koken op bijvoorbeeld gas. Dit komt doordat er geen vuur aan te pas komt, waardoor het risico op een keukenbrand enorm afneemt. Ook de plek waar de pan staat (kookzone) koelt snel af als je de pan eraf haalt en reageert alleen als er een pan op staat. Zet je per ongeluk de kookplaat of kookzone aan zonder pan, dan wordt hij niet heet.

Energiezuinig en efficiënt
Koken op inductie is de meest energiezuinige manier van koken. Doordat alleen de bodem van de pan wordt verhit, gaat er nauwelijks energie en warmte verloren. Ook kookt een pan water op inductie twee keer zo snel, waardoor je dus efficiënter kunt koken.

Onderhoudsvriendelijk
Een inductiekookplaat is helemaal vlak en maak je gemakkelijk schoon. Er zijn geen randen, hoeken en naden waar allerlei vuil achter kan blijven hangen. Etensresten kunnen zich door de beschermlaag nauwelijks hechten, waardoor ze niet zullen inbranden op de kookplaat. Doordat de plaat snel afkoelt, kun je snel aan de slag met het schoonmaken ervan.

Tip: haal na het schoonmaken altijd nog een vochtige schone doek over de plaat, zonder schoonmaakmiddel.

Overstappen op een inductiekookplaat
Wil je overstappen op inductie? Overstappen op inductiekookplaat kan op ieder gewenst moment. Tijdens de verbouwing van de keuken, maar ook als je gasfornuis aan vervanging toe is. Je moet hierbij wel rekening houden met een aantal zaken; het kan bijvoorbeeld nodig zijn om je elektra-aansluiting aan te passen.

Meer besparen?
Bekijk hier wat jij nog meer kunt doen om je energierekening naar beneden te brengen.