Energie besparen met je VvE

Samen met de Vereniging van Eigenaren flink besparen op je energierekening. Zet het op de agenda en ga met elkaar aan de slag.

Woon je in een appartement en ben je lid van een Vereniging van Eigenaren (VvE)? Ook dan kan jouw energierekening omlaag. Alleen kun je energiebesparende maatregelen dan meestal niet op eigen houtje uitvoeren.

Je mag bijvoorbeeld niet zomaar zonnepanelen op het dak zetten. De andere eigenaren moeten het ook een goed plan vinden. Maar hoe pak je dat nou aan?

Adviespunt VvE helpt gratis

Het Adviespunt VvE wijst VvE’s in de provincie Utrecht gratis de weg bij het zetten van de eerste stap naar verduurzaming. De VvE-besturen krijgen een deskundig en onafhankelijk advies. Je wordt voorbereid op het hele verduurzamingsproces, je krijgt een praktische routekaart die je laat zien welke stappen nodig zijn en ook inzicht in de landelijke subsidie waar je gebruik van kunt maken.

Op naar een duurzame woning! De routekaart en het advies worden opgesteld door de specialisten van DVvE in opdracht van de provincie Utrecht.

Meer informatie en aanmelden

Zelf aan de slag met een stappenplan

Wil je energie besparen met je VvE? Bekijk het stappenplan: van agendapunt tot oplevering. Dan weet je meteen hoe het zit met subsidie en de Energiebespaarlening.

Kijk een webinar over de SVVE subsidie

Stappenplan VvE

Zie je kansen om te verduurzamen voor jullie appartementen? Bespreek het bij de volgende VvE-vergadering. Als meer eigenaren enthousiast zijn, zet je de volgende stap.

Zoek een onafhankelijk adviseur voor het maken van een energieadvies. Kies voor een adviseur die weet wat belangrijk is voor een VvE. De adviseur komt langs en brengt het appartementencomplex in kaart. Hij of zij maakt een rapport met de meest interessante maatregelen voor energie besparen en opwekken. In het rapport staat ook hoeveel geld de VvE kan besparen. En of jullie een lening of subsidie kunnen krijgen. Je kunt ook subsidie krijgen voor een energieadvies: de Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE subsidie).

Heb je een potje voor verduurzaming? Dat is mooi! Dan kan je dat gebruiken. Is er geen spaarpotje? Dan is er de VvE Energiebespaarlening. Dit is een aantrekkelijke lening voor VvE’s om energiebesparende maatregelen te betalen. De rente en aflossing van de VvE Energiebespaarlening wordt onderdeel van de VvE bijdrage. En je profiteert meteen: het energieverbruik gaat omlaag en het wooncomfort wordt beter. Sinds 1 december 2022 kunnen VvE’s tot acht appartementen ook deze lening afsluiten.

VvE’s kunnen ook de Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE subsidie) krijgen voor het verduurzamen van hun gebouw. Je kunt bijvoorbeeld subsidie krijgen voor isolatie, zonneboilers, warmtepompen en een centrale aansluiting op het warmtenet.

De energieadviseur heeft een rapport gemaakt. Je weet wat je kunt doen en hoe je dit kunt betalen. Maak een voorstel voor de VvE-vergadering. Bespreek wat het plan betekent voor de VvE en de bewoners. Is de VvE akkoord? Dan maak je een besluit over de maatregelen en de kosten.

Vraag bij een aantal bedrijven offertes op. Ken je geen aanbieder? Vind een bedrijf via Jouw Huis Slimmer. Vind je het lastig om de offertes te beoordelen? Bekijk onze checklist. Nu is ook het moment om de financiering van de maatregelen te regelen.

Weet je welke maatregelen je wilt nemen? En heb je een keuze voor een bedrijf gemaakt? Dan kan je aan de slag! Bekijk onze checklists waar je op moet letten bij de uitvoering. Wel zo handig!

Alle maatregelen zijn uitgevoerd. Je woont comfortabeler en hebt een lagere energierekening! Nog 1 actie: Tijd om het meerjarenonderhoudsplan (MJOP) van de VvE bij te werken. De maatregelen hebben gevolgen voor die planning en de begroting.

Vergunningcheck

Snel weten of je een vergunning nodig hebt of een melding moet doen? Doe de check op omgevingsloket.

Doe de check!

Subsidiewijzer

Er zijn gunstige regelingen om duurzame verbouwingen mee te betalen. Soms betaalt de overheid ook mee.

Geldwijzer