Warmtepomp als duurzame verwarming

Publicatiedatum: 8 januari 2025

Steeds meer mensen willen hun huis duurzaam verwarmen. Bijvoorbeeld met een warmtepomp. Dit apparaat gebruikt energie uit natuurlijke bronnen zoals lucht, water of de bodem om je huis te verwarmen. Dit brengt je gasverbruik omlaag en zorgt voor minder uitstoot van CO₂.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, het grondwater of de bodem en gebruikt dit om je huis te verwarmen. Er zijn verschillende typen warmtepompen, zoals de lucht-water warmtepomp, bodem-water warmtepomp en water-water warmtepomp. De meeste warmtepompen kunnen ook koelen in de zomer. Dit zorgt het hele jaar voor een comfortabel binnenklimaat. Je kunt ook kiezen voor een hybride warmtepomp. Dan vult de cv-ketel het systeem aan op de koudste dagen.

Wat zijn de voordelen van een warmtepomp?

Duurzaam en toekomstbestendig
Een warmtepomp haalt energie uit bronnen zoals lucht, water of de bodem. Door hernieuwbare energiebronnen te gebruiken stoot een warmtepomp minder CO₂ uit dan gasketels. Het systeem is ideaal voor goed geïsoleerde huizen. Warmtepompen sluiten aan bij de Nederlandse duurzaamheidsdoelen voor gasvrije woningen.

Lager energieverbruik
Warmtepompen zijn heel zuinig: met één deel stroom leveren ze drie tot vijf delen warmte. Dit bespaart energie, zeker in combinatie met zonnepanelen.

Comfortabel binnenklimaat
Warmtepompen zorgen voor verwarming in de winter en koeling in de zomer. Dat levert een aangename temperatuur op in elk seizoen, zonder energie-intensieve airco.

Wat zijn de nadelen van een warmtepomp?

Hogere aanschafkosten
De installatie van een warmtepomp is vaak een flinke investering. Dit begint bij een paar duizend euro en kan oplopen tot tienduizenden euro’s. De prijs is afhankelijk van het type systeem en de grootte van je huis. Om te helpen met de kosten zijn er verschillende subsidies en leningen beschikbaar. Kijk in onze Geldwijzer welke dat zijn.

Ruimte en isolatie
Voor de installatie van een warmtepomp is vaak meer ruimte nodig dan bij een cv-ketel. Daarnaast moet je huis goed geïsoleerd zijn om op lage temperatuur te verwarmen en om genoeg voordeel uit het systeem te halen.

Afhankelijkheid van stroom
Een warmtepomp werkt op elektriciteit, dus je bent voor de energiekosten deels afhankelijk van de stroomprijs. Door zonnepanelen te installeren kun je een deel van de energie zelf opwekken. Dan ben je minder afhankelijk van het stroomnet.

Niet vergeten: Een onderhoudscontract!
Een warmtepomp heeft onderhoud nodig, net zoals je oude cv-ketel. Zo blijft het systeem goed werken en gaat het langer mee. De meeste fabrikanten raden een keer per jaar of een keer per twee jaar onderhoud aan. Onderhoud bestaat uit:

  • De installateur controleert de warmtepomp op beschadigingen of lekkages.
  • Heb je een warmtepomp die warmte uit de buitenlucht haalt? Dan wordt de buitenunit schoongemaakt. De ventilator kan namelijk vuil zijn.
  • De specialist kijkt of de warmtepomp niet onnodig veel stroom verbruikt en hij controleert de instellingen.

Meer weten over onderhoud? Kijk op de website van Vereniging Eigen Huis.

Meer informatie

Wil je meer weten over de verschillende soorten warmtepompen? Bekijk onze pagina over Warmtepompen.