Wat is natuurvriendelijk isoleren?

Bij het isoleren van je spouwmuur of dak kunnen dieren worden gedood. Zoals huismussen, gierzwaluwen of vleermuizen. Wist je dat dit door de Wet natuurbescherming verboden is? Met natuurvriendelijk isoleren voorkom je dit. De dieren kunnen dan wegvliegen voordat wordt geïsoleerd en ze krijgen vervangende verblijfplaatsen. 

Het isoleren van muren en daken verlaagt de energierekening en verhoogt het wooncomfort. Vraag aan jouw isolatiebedrijf of ze jouw woning natuurvriendelijk wil isoleren. Zo bespaar je energie én bescherm je de natuur.

Wat doet het isolatiebedrijf?

  1. Voorkomt dat dieren doodgaan
    Het isolatiebedrijf geeft voor het isoleren vogels en vleermuizen de kans om uit de woning te vertrekken. Ze maken dan alle openingen in de muur of het dak dicht waar vogels en vleermuizen naar binnen gaan. De dieren kunnen nog wel naar buiten, maar niet meer naar binnen. Dit kan bijvoorbeeld met vleermuis-werende flapjes.
  2. Nieuwe verblijfplaatsen
    Het isolatiebedrijf zorgt dat er ook ná isolatie genoeg plekken zijn voor vogels en vleermuizen. De verblijfplaatsen worden zoveel mogelijk onzichtbaar in de spouw weggewerkt.
  3. Melding doen
    Voor het isoleren van woningen met deze dieren is een ontheffing van de Wet natuurbescherming nodig. Steeds meer gemeenten in onze provincie vragen deze in één keer aan voor alle inwoners. Het isolatiebedrijf zorgt voor de melding die nodig is om deze ontheffing te gebruiken.

Aan de slag

Bekijk hier of jouw gemeente al een ontheffing van de Wet Natuurbescherming heeft. En kijk welke bedrijven al natuurvriendelijk isoleren in provincie Utrecht.

www.natuurvriendelijkisoleren.nl