Chat with us, powered by LiveChat

Energiecoach helpt huurders minder geld uit te geven aan energie

‘Met kleine aanpassingen in huis kom je al een heel eind’

Het Energieloket in Wijk bij Duurstede geeft gratis energieadvies aan álle inwoners. Huurders en huiseigenaren zijn welkom voor een energiegesprek. Toch zijn het vooral huiseigenaren die aankloppen voor een gesprek. En dat moet volgens het Energieloket veranderen.

Coördinator van het Energieloket Claudia Klein merkt dat huurders het Energieloket nog niet goed weten te vinden. “Daar willen we vanaf. Over het algemeen zijn het vaker huurders die moeite hebben om hun energierekening te betalen. Helemaal nu energie zo duur is geworden. Daarom roepen we juist hen op om langs te komen voor een gratis gesprek.”

Energierekening omlaag
Het Energieloket geeft belangeloos advies. Elk energiegesprek is gratis, zonder verplichtingen en op maat gemaakt voor ieders situatie. Bij zo’n gesprek kijken inwoners samen met een energiecoach naar het energieverbruik in huis. Het doel is om de energierekening omlaag te krijgen. “Het geeft inzicht om samen de jaarrekening door te nemen. En om met een coach te praten over het verbruik in huis want met kleine aanpassingen kom je al een heel eind”, legt Klein uit.

Woningeigenaren krijgen bij het Energieloket vaak advies voor grote maatregelen, zoals het isoleren van de woning. Huurders kunnen of willen vaak geen investering aan het huurhuis doen. Toch is het zinvol om de energiecoach in huis te laten kijken, of een gesprek in de Energiewinkel te plannen. Hij of zij kijkt samen met de inwoner wat gedaan kan worden en wat aan de verhuurder gemeld kan worden.

Wat wél gelijk verschil maakt voor huurders, zijn kleine energiebesparende maatregelen. Klein: “Het vervangen van oude lampen voor ledlampen scheelt zo tientallen euro’s per jaar. Ook was drogen aan de lijn in plaats van met de droger, of de vaatwasser op eco-stand gebruiken, telt op.”

Een blijvende oplossing
Wethouder duurzaamheid Henk Vreeswijk is blij met de aandacht voor huurders. “Bij de gemeente staat energiearmoede hoog op de agenda. Lage inkomens maken al aanspraak op een landelijke energietoeslag. Dat is een mooie regeling. Het Energieloket biedt daarnaast een blijvende oplossing. Dat kan net het verschil maken dat de huurder nodig heeft om de rekening toch te kunnen betalen.”

Gratis energietas t.w.v. 70 euro
Bij een energiegesprek ontvangt u gratis een tas met energiebesparende producten t.w.v. 70 euro. Met onder andere een deurdranger, stand-by-killer en douchewekker. Ga naar de website van het Energieloket om een afspraak in te plannen met het Energieloket. Of loop binnen bij het Energieloket aan de Steenstraat 2 in Wijk bij Duurstede. Kijk op de website Jouw-huis-slimmer voor een overzicht van makkelijke tips om thuis gelijk mee aan de slag te gaan.

Acties dankzij Regeling Reductie Energiegebruik Woningen (RREW)

De gemeente en het Energieloket organiseren het hele jaar acties om huurders en woningeigenaren te ondersteunen bij het besparen van energie. Dit kan dankzij de landelijke RREW-subsidie. RREW staat voor de Regeling Reductie Energiegebruik Woningen. Het doel is om inwoners te steunen bij het besparen op de energierekening.

Vraag hier een gratis energiegesprek aan.