Chat with us, powered by LiveChat

‘Planten brengen kleur en leven, het doet wat met een buurt’

Inwoners van de gemeente Wijk bij Duurstede hebben tijdens het NK Tegelwippen ruim 2000 tegels gewipt. Hiermee eindigde de gemeente op plek 37 van de 81 gemeenten die meededen. De familie Hoving uit Wijk bij Duurstede meldde 150 tegels aan.

Tijdens het NK Tegelwippen streden 81 gemeentes een half jaar lang om het wippen van de meeste tegels. In totaal zijn ruim 1,5 miljoen tegels gewipt. Dat is meer dan 14 hectare, vergelijkbaar met 28 voetbalvelden. De gemeente Rucphen eindigde op de eerste plaats. Inwoners van Rucphen wipten ruim 22.639 tegels. De gemeente kwam op een eindstand van 990 gewipte tegels per 1000 inwoners. Wijk bij Duurstede wipte 2003 tegels. Daarmee haalde ze plek 37 en een score van 84 gewipte tegels per 1000 inwoners.

Plezier van een groene tuin
Wethouder duurzaamheid, Henk Vreeswijk, is blij met het eindresultaat. “In de laatste weken verdubbelde het aantal ingeleverde tegels naar ruim 2000.” De actie ‘Tegel eruit, plant erin’, in samenwerking met Merkens Tuincentrum, heeft hier volgens Vreeswijk bij geholpen. “Het is mooi dat we hierdoor in de bovenste helft van de lijst zijn geëindigd. En dat inwoners zich meer bewust worden van het nut en plezier van een groene tuin. Maar we zijn er nog lang niet, want ik zie nog te veel versteende tuinen.”

Roselinde en Koen Hoving hebben hun tuin voor een groot deel steenvrij gemaakt. Ze trokken in 2015 in hun woning aan de Molenakker in Wijk bij Duurstede. De achtertuin was bijna helemaal betegeld. Vanaf het begin hadden ze het idee: dit gaan we aanpakken. Een paar weken geleden kregen ze ineens de geest.

Gewoon begonnen
“We hadden geen plan, maar we zijn gewoon begonnen. Eerst zijn we tegels langs de randen gaan weghalen. De borders werden steeds breder”, vertelt Koen. Als laatste haalden ze een flinke hoek voor het schuurtje weg. Hier legden ze een grasveldje en een stuk tuin aan. Roselinde: “Die 150 tegels heb ik doorgegeven aan het NK Tegelwippen.”

Vooraf zagen ze er een beetje tegenop om de tuin aan te pakken, vertelt Roselinde. “We dachten dat we met onze tuin, een vierkant hokje, niet veel konden. Maar we zijn gewoon gaan puzzelen en het werd leuker en leuker.”

Voordelen van een groene tuin
Een groene tuin heeft veel voordelen, weten Koen en Roselinde. Hun kinderen van 1 en 2 kunnen lekker op het gras spelen. Het groen zorgt in de zomer voor verkoeling.  En het is goed voor insecten en vogels in de tuin. Koen: “Nu wordt het leuk, nu krijg je leven.”Voor Koen is gezelligheid ook een belangrijk aspect van meer groen. Zo heeft hij ook bij de oprit tegels verwijderd en daar een roos en een vlinderstruik ingezet. Koen: “Mensen die langskomen, reageren gelijk enthousiast. Bij de buren staat nu ook ineens een bloempot. Planten geven kleur, het doet wat met de buurt.”

Titel

Hier kunt u uw tekst plaatsen