Chat with us, powered by LiveChat

Tegeltaxi haalt 300 m² stenen op in Wijk bij Duurstede en Cothen

De gemeente Wijk bij Duurstede scoort met ruim 3000 gewipte tegels hoog bij het NK Tegelwippen. Inwoners van de gemeente hebben de afgelopen maanden ruim 300 m² aan stenen laten ophalen. Tijdens het NK Tegelwippen haalt de Tegeltaxi tegels gratis op bij inwoners. 

Het NK Tegelwippen begon dit jaar op 21 maart. Een mooie reden voor de gemeente Wijk bij Duurstede om een Tegeltaxi aan te bieden aan inwoners. Wethouder duurzaamheid Henk Vreeswijk: “Vorig jaar lieten sommige inwoners weten dat ze niet meededen. Zij hadden geen vervoer om de tegels naar de gemeentewerf te brengen. Of ze konden de kosten voor het inleveren van veel tegels niet betalen. Door stenen gratis op te halen, lossen we beide problemen op.”

Een zesde plaats

Wijk bij Duurstede doet mee met het NK in het onderdeel ‘kleine gemeenten’. Hierin strijden gemeenten met minder dan 50.000 inwoners tegen elkaar. Van de bijna 80 kleine gemeenten, staat de gemeente Wijk bij Duurstede nu op de zesde plaats. Het NK Tegelwippen duurt tot en met eind oktober. Daarom staan op 6 september en 4 oktober nog twee ophaaldagen gepland.

De Tegeltaxi haalde de afgelopen maanden drie keer tegels op bij inwoners. De chauffeurs haalden in Wijk bij Duurstede zo’n 240 m² op. De andere 60 m² kwam uit Cothen. Onder de deelnemers verloot de gemeente elke ophaalronde een tuinbon van Merkens Tuincentrum ter waarde van 50 euro.

Voordelen van groen

Ontharding verwijderen is nodig om de gemeente klimaatbestendig te maken. Tegels vervangen voor groen vermindert wateroverlast en droogte. Daarnaast biedt meer groen verkoeling in tijden van hitte en meer leefruimte voor planten en dieren. Vreeswijk: “Met de Tegeltaxi moedigen we inwoners aan om een flinke slag te slaan met vergroenen. Een groene omgeving is goed voor iedereen. Voor de beestjes die in de tuin leven én voor je eigen gezondheid. Groen maakt blij en de gemeente wordt er mooier van.”

Ongeveer de helft van de gemeente is particulier terrein. Een groene gemeente begint dan ook echt in eigen tuin. Inwoners, maar ook woningcorporaties, scholen en bedrijven zijn belangrijk om Wijk bij Duurstede te vergroenen. Wethouder Vreeswijk: “Tot nu toe hebben alleen inwoners tegels aangemeld voor de Tegeltaxi. Bij deze roep ik ook bedrijven, scholen en organisaties op om mee te doen. Zo kunnen we samen nog een flinke slag slaan!”

Meer informatie en aanmelden voor de Tegeltaxi 

Kijk voor meer informatie en om uw tegels aan te melden voor de Tegeltaxi op wijkbijduurstede.nl/tegeltaxi. Meld gewipte tegels tot en met 31 oktober aan via de website van NK-tegelwippen. De tegels worden opgeteld bij de tegelstand van de gemeente.

Taxi gemist? Geen probleem!

Ook tegels gratis laten ophalen? De volgende ophaaldagen zijn op dinsdag 6 september en 4 oktober.

Het ophalen is gratis. Wel vragen we u om uiterlijk twee dagen voorafgaand aan de ophaaldag de volgende dingen in te leveren en door te geven:

  • Een schetsje met de toekomstplannen van de tuin of een voor- en nafoto.
  • Bewijs van deelname aan NK tegelwippen. Maak een screenshot van de bevestiging die u heeft gekregen bij het aanmelden van uw tegels via het NK Tegelwippen.
  • Ook horen we graag of u in de gelegenheid bent om te assisteren bij het ophalen van de tegels.
  • Let op, plaats de tegels aan de straat op een plek waar een vrachtwagen bij kan.
Kijk hier voor meer info en aanmelden